Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnogorac na računu ima 32 miliona evra

  U Crnoj Gori ima više bankovnih računa nego stanovnika, a depozit veći od milion evra imao je 71 građanin te zemlje, pokazuju podaci crnogorske Centralne banke.

  Prema poslednjim podacima Centralne banke Crne Gore, na kraju avgusta rekorder je bio građanin sa kontom od 32 miliona evra, prenosi RTCG pozivajući se na Pobjedu. Kako se navodi, rekorder nije stranac nego crnogorski državljanin.

  Podaci takođe pokazuju da deset najvećih depozita domaćih i stranaca iznosi ukupno 88,2 miliona.

  Centralnoj banci su 62 domaće kompanije, odnosno pravna lica, prijavile da imaju novac na računima u inostranstvu. One su na inostranim računima na kraju prošle godine imale ukupno 12,7 miliona evra, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke Crne Gore.

  Iz CBCG su se „ogradili“ da je podatak od 12,7 miliona suma koju su dostavile same kompanije. Za tačnost dostavljenih podataka oni i odgovaraju. Bez odgovora je ostalo pitanje iz kojih oblasti su ove kompanije.

  „Zbog poverljivosti i zaštite individualnih podataka ove informacije nisu dostupne“, naveli su iz Centralne banke Crne Gore.

  Dodaju da je i dalje nepoznato koliko građana Crne Gore imaju na računima u inostranstvu, jer po zakonima to nisu dužni nikom da prijavljuju.

  Prema poslednjim podacima CBCG, ukupni depoziti iznose 3,51 milijardu evra, od čega domaća pravna lica, građani, Vlada, NVO…imaju 2,76 milijardi, a strane firme, građani i NVO 754,5 miliona evra.

  Od pomenutih 3,51 milijarde depozita na kraju septembra, crnogorski državljani imali su 1,3 milijarde, a stranci 460,26 miliona, lokalna i centralna vlada 252,89 miliona, domaća privreda 1,11 milijardi evra, od čega privatne firme 903,6, a državne 210 miliona, dok strane firme „drže“ 283,5 miliona evra.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE