
Lagani obroci za vrelo leto: 24 najpoznatije svetske salate
Jelo poznato kao „salata“ potiče još iz doba antičkih Rimljana, koji su uobičajeno umakali rimsku salatu u so, jer „herbe salata“ znači „slana lišća“. Sada, vekovima nakon što je koncept nastao u Starom Rimu, kod nekih prizivaju sliku činije sa zelenom salatom, kod drugih, to je topla činija sa žitaricama, ili činija bez lišća uopšte (poput onih od testenine ili krompir salate, ili coleslaw-a). Neki smatraju da je u pitanju isključivo hladan, začinjen i iseckan prilog, dok je neki pretvaraju u kompletan obrok dodavanjem raznih proteina. Ukratko, salate znače različite stvari različitim ljudima; ključ je u svežim sastojcima, teksturi i dobro izbalansiranom prelivu. Kako god da se služi, salata može mnogo da kaže o nekom mestu.
Od Grčke do Meksika, Etiopije i Japana, nije reč samo o sastojcima (povrće, začinsko bilje, lišće) ili začinima, prelivu i teksturi, često postoji i priča iza recepta koja priziva vreme, mesto i dostupnost namirnica.
Evo nekih od najboljih salata iz celog sveta:
Panzanella (Italija)
Klasična italijanska salata od slojeva starog hleba i novih svežih sastojaka.
Timatim (Etiopija)
Regionalni specijalitet od iseckanih paradajza, sitno iseckanog luka, belog luka, jalapeno papričica i preliva od limunovog ili limetinog soka, maslinovog ulja, berbere začina i soli.
Kachumbari (Istočna Afrika)
Osvežavajuća salata od svežeg paradajza i luka začinjena uljem, popularna u mnogim afričkim zemljama.
Salade Niçoise (Francuska)
Sa juga Francuske, iz Nice, ova letnja salata kombinuje tunjevinu, tvrdo kuvana jaja, krompir, kuvane zelene boranije i povrće.
6 načina da napravite kreativne OBROK SALATE koja će vas zasititi
Yusheng (Singapur)
Salata od sirove ribe koja se redovno služi u štandovima sa pirinčanim kašama u Singapuru.
Seckana salata sa jikamom i peptitama (Meksiko)
Pravljena od hrskave korenaste biljke jikame, ova šarena salata koristi i pečene semenke bundeve.
Salat Katzutz (Izrael)
Salata od svežeg paradajza i krastavca, začinjena limunom, maslinovim uljem i košer soli, često je na trpezama širom Izraela.
Gammaldags Pressgurka (Švedska)
Ukiseljena salata od krastavca sa mirođijom i belim biberom, savršena za švedske ćufte.
Šopska salata (Bugarska)
Tradicionalno bugarsko jelo sa krastavcima, paradajzom i paprikama, posuto sirenjem (sličan fetu) i preliveno maslinovim uljem, popularno širom jugoistočne Evrope.
Ensalada de Palmitos (Argentina)
Salata od palminog srca prelivena mešavinom soka od limete, sa mladim lukom i korijanderom, povezana sa Argentinom, ali omiljena i u Južnoj Americi.
Laphet Thoke (Mjanmar)
Salata od ukiseljenog čajnog lišća sa svežim povrćem, prženim belim lukom, zelenim čili paprikama, hrskavim kikirikijem, prženim pasuljem, suvim škampima i tostiranim susamom.
Horiatiki (Grčka)
Popularna grčka salata sa zrelim paradajzom, crvenim lukom, zelenim paprikama, krastavcima, kalamata maslinama, origanom, maslinovim uljem i fetom.
Pipirrana (Španija)
Osvežavajuća letnja salata od krastavaca, paradajza, paprika i luka, začinjena maslinovim uljem.
Som Tam (Tajland)
Hrskava, kisela tajlandska salata od papaje, popularna celogodišnje u jugoistočnoj Aziji.
Cezer salata (Meksiko)
Salata koja je nastala u Tijani, sa dresingom na bazi inćuna, senfa, belog luka, limete, crnog bibera i parmezana.
Nije američka, nije iz Italije: Najpoznatija salata na svetu napunila je 100 godina
Cobb salata (USA)
Salata sa ogromnim izborom sastojaka, popularna leti u Sjedinjenim Državama.
Tabbouleh (Liban)
Kombinacija bulgura, peršuna, paradajza, nane i luka, začinjena limunovim sokom, uljem, solju i biberom.
Sunomono (Japan)
Japanska salata od krastavca sa dresingom od soja sosa, pirinčanog sirćeta, susamovog ulja i šećera.
Schwäbischer Kartoffelsalat (Nemačka)
Nemačka krompir salata bez zelenila kao što su salata ili rukola, začinjena supom, uljem, sirćetom i senfom.
Gado-gado (Indonezija)
Salata sa svežim i/ili kuvanim povrćem, tvrdim jajima, prženim tofujem ili tempehom, prelivena sosom od kikirikija.
Širazi salata (Iran)
Osvežavajuća salata sa paradajzom, perzijskim krastavcem i lukom, često se služi kao dodatak jačim jelima.
Olivier salata (Rusija)
Tradicionalna ruska krompir salata sa dodatkom povrća, jaja i uspomaga poput šunke ili piletine, začinjena majonezom.
Voldorf salata (USA)
Salata sa jabukama, celera, grožđem i piletinom, prelivena majonezom.
Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.
Izvor: BIZLife