Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U EU svako za sebe: Dok nekima NESTAJE lekova, drugi ih GOMILAJU

    Bolnicama u Evropskoj uniji preti nestašica ključnih lekova za lečenje obolelih od COVID-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozoravaju agencija za lekove i farmaceutski sektor.

    Uprkos pozivima na solidarnost, mnoge od 27 zemalja Evropske unije posegnule su za protekcionističkim merama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.

    „Neke članice EU naznačile su da im ponestaje određenih lekova koji se koriste za lečenje obolelih od COVID-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice“, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

    Nedostaje uglavnom lekova koji se koriste u lečenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom, uključujući lekove koji se koriste na intenzivnoj nezi, poput anestetika, antibiotika i relaksanata, kako bi pacijenti mogli disati pomoću respiratora.

    Prošle nedelje je grupa velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barselonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći lečiti obolele od COVID-19 ako se ograničenja u trgovini lekovima ne uklone, navodi Rojters.

    Na početku epidemije EU se suočila s kašnjenjem isporuka lekova zbog poremećaja u snabdevanju iz Kine i indijske zabrane izvoza.

    Danas najveće smetnje u snabdevanju izazivaju same zemlje članice, upozorili su zvaničnici farmaceutske industrije.

    “Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo, ali zalihe su često prevelike i neke zemlje kojimaće biti potrebne, ostaće zakinute“, upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lekova u EU „Lekovi za Evropu“.

    Mnoge zemlje su takođe ograničile izvoz lekova koji se smatraju ključnim za vreme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe.

    Evropska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala da li su mere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je portparolka EK.

    Dodala je da se ograničava i izvoz medicinske opreme i uređaja.

    “Sada smo usredsređeni na spašavanje života, nije vreme da se ograničava izvoz lekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umesto da se podeli“, poručila je evropska komesarka za zdravstvo Stela Kiriakides.

    Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

    Izvor: SEEbiz

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE