Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Apokaliptični blizanac globalnog zagrevanja – pacifički otpad

    Zemljina klima se nebrojeno puta promenila kroz istoriju. Upravo u poslednjih 650.000 godina bilo je sedam ciklusa glacijalnog napretka i povlačenja, uz nagli kraj poslednjeg ledenog doba pre oko 7.000 godina, koje je označilo početak moderne klimatske ere – i ljudske civilizacije. Većina ovih klimatskih promena se pripisuju veoma malim varijacijama u orbiti Zemlje koje menjaju količinu sunčeve energije koju naša planeta primi.

    Trenutni trend zagrevanja je od posebnog značaja jer postoji velika verovatnoća (veća od 95 procenata) da je on rezultat ljudske aktivnosti od sredine 20. veka i nastavlja se brzinom koja je bez presedana već decenijama i milenijumima.

    A sada moramo da mislimo i o apokaliptičnom blizancu klimatskih promena – okeanskoj plastici. Statistike o proliferaciji okeanske plastike su alarmantne. Saznajte ovde i sada kako možemo promeniti naše navike ka plastičnoj potrošnji.

    1. Veliki pacifički otpad je najveća akumulacija okeanske plastike na svetu

    Veliki pacifički otpad je „deponija“ pretežno plastičnih ostataka u severnom Pacifičkom okeanu. Takođe poznat kao „pacifički votreks smeća“, veliki pacifički otpad pokriva procenjenu površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara, oblast dvostruko veću od Teksasa ili tri puta veću od Francuske. Masa plastike u velikom pacifičkom otpadu je nedavno procenjena na oko 80.000 tona – ta težina je ekvivalentna onoj od 500 džambo džetova!

     

    2. Plastično zagađenje se sada može naći na svakoj plaži u svetu

    Od turističkih plaža, pa sve do nenaseljenih tropskih ostrva, nijedna plaža nije sigurna. Svakog dana oko osam miliona komada plastičnog smeća pronađe put u naše okeane, uzrokujući preranu smrt 100.000 morskih sisara i kornjača i jedan milion morskih ptica.

     

    3. Nema više izgovora – moramo prestati da koristimo plastiku za jednokratnu upotrebu

    Od svih otpadnih materija koje je pregledala RAW Fondacija (dok su putovali iz Kaira u Cape Town) 95 posto je bilo plastičnih – a od 95 posto, 98 posto je bila plastika za jednokratno korištenje.

    4. Do 2050. godine će biti više plastike (po težini) od ribe u moru

    Zahvaljujući našoj ljudskoj zavisnosti od praktičnih predmeta koje možemo dobiti na brzinu, kao što su plastične bočice, vreće, paketi hrane i jednokratne slamčice za piće – gde ogroman broj takvih predmeta brzo nalaze svoj put do mora – stotine morskih vrsta su u opasnosti od izumiranja zbog gutanja plastike, zaplitanja i zagađenja.

    Iako se ove statisitke i situacija čine neverovatno mračnim, i dalje imamo vremena da preokrenemo nešto od štete koja je učinjena i spasimo naše okeane pre nego što bude prekasno. Posetite veb stranicu „Surferi Protiv Kanalizacije“ biste saznali šta možete učiniti da biste pomogli.

    Izvor: Strani mediji

    Foto: Pexels

    Piše: M.G.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE