Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BRUS LI o manjku samopoštovanja: Dopuštamo drugima da nam kažu ko smo

  Stvarno samopoštovanje je uključivanje unutrašnjeg sistema vrednosti sa stvarima u svetu oko nas,”

  savetovala je En Diver Smit (Anna Deavere Smith) mladim umetnicima. Samopoštovanje je upravo ono što kinesko-američki umetnik, filozof, i reditelj Brus Li (Bruce Lee 27. novembar 1940. – 20. jul 1973.) istražuje u jednom od svojih dela, a koja su sakupljena u kolekciji – Artist of Life. To je  neprocenjiva štampana kompilacija njegovih, ranije neobjavljenih, privatnih pisama, beleški, eseja i pesama.

  U eseju “Strastveno stanje uma”, čije delove prenosi sajt „Brain Pickings“, Li je napisao:

  Možemo da proniknemo u druge jedino kada proniknemo u sebe. Nedostatak samosvesti čini nas vidljivim; duša koja samu sebe poznaje je neprozirna.
  … Da bismo postali drugačiji od onoga što jesmo, moramo da budemo svesni onoga što jesmo… Ipak, uočljivo je da su oni koji su najviše nezadovoljni sobom i koji najviše žude za novim identitetom, upravo oni koji imaju najmanje svesti o sebi. Okrenuli su se od neželjenog sebe i bez pravog pogleda na samog sebe. Rezultat toga je da najnezadovoljniji ne mogu ni da prikriju ali ni da postignu pravu promenu duše. Oni su transparentni, i njihove neželjene  osobine ostaju uprkos svim pokušajima da promene sebe.”

  Podsetimo se još jedne njegove životne filozofije:

  Manjak samopoštovanja, smatra Li, čini da dopuštamo drugima da nam kažu ko smo. (Učeći da to ne radimo jeste naša najteža i najvažnija životna lekcija):

  “Imamo više vere u ono što imitiramo, što želimo da budemo, nego u ono što zaista jesmo. Ne možemo imati osećaj apsolutne sigurnosti od svega što ima korene u nama. Najdirljiviji osećaj nesigurnosti dolazi od samoće; nismo sami kada imitiramo. To je zajedničko svima nama. Mi smo ono što drugi kažu da jesmo. Poznajemo sebe preko glasina.”

  Postoji nedoumica oko toga šta je ponos a šta samopoštovanje. Li daje krucijalnu razliku:

  “Ponos je osećaj vrednosti koji dolazi od nečeg što nije deo nas, dok samopoštovanje dolazi od postignuća i potencijala nas samih. Ponosni smo kada se identifikujemo sa imaginarnim sobom, lider, svetac, kolektivno telo imovine. Postoji strah i netolerantnost u ponosu, beskompromisnost i neosetljivost. Što je manje vere u sebe, veći je imperativ za potrebom da se bude ponosan. U jezgru ponosa je samo-odbacivanje.”

  Li ističe kako ponos može da bude i opasan. Kada je samopoštovanje nedostižno, pojedinac koji drži do svoje autonomije postaje veoma “eksplozivan entitet”. Taj pojedinac uranja u potragu za ponosom – koja je eksplozivna zamena za poštovanje. Sva društvena previranja i nemiri imaju svoje korene u krizi individualnog samopoštovanja, koje se odražavaju kada se mase ujedinjuju u potragu za ponosom.

  Brus Li smatra da su dela put do samopouzdanja i samopoštovanja.
  Uspostavljanje i održavane samopoštovanja je trajni zadatak i traži sve od svakog od nas. Moramo da dokazujemo naše vrednosti i opravdavamo sopstveno postojanje iznova, svakog dana. 

  Izvor: BIZLife/Brain Pickings

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE