Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Eksperiment za nauk svima: Zašto radite što i drugi?

    Eksperiment od pre 54 godine (G.R.Stephenson) odličan je povod za razmišljanje svakog puta kada osetite da vas je „uvukla“ većina, kada ni sami sebi ne možete da objasnite pojedine postupke, kada prepoznate manipulaciju, strah od poteza koji su drugačiji.

    Ovo je ukratko eksperiment.

    U kavez sa pet majmuna postavljene su merdevine i banana na vrhu.

    Jedan od majmuna se osmeli i krene merdevinama do banane. Dok se penjao, eksperimentatori su ostalu četvoricu polili ledenom vodom.

    Kasnije, i drugi iz grupe je krenuo merdevinama ka banani. Nije ni stigao, a ostali su opet bili poliveni ledenom vodom.

    Nakon ovog ’ledenog’ iskustva, koji bi god majmun pokušao da priđe merdevinama, prebili bi ga ostali. Dakle, nikome ni na pamet nije palo da dođe do banane.

    Zatim su eksperimentatori zamenili jednog od majmuna. U kavez je ušao ’stranac’ i prvo što je uradio krenuo je ka merdevinama i banani. Nije, naravno, uspeo, pošto je dobio batine.

    Ubrzo su zamenili i drugog starog člana. Novajlija je takođe loše prošao u nameri da se popne uz merdevine. U njegovom kažnjavanju učestvovao je i onaj prvi zamenjeni majmun.

    Eksperimentatori su zamenili i trećeg majmuna (kojeg su u kavezu zatekli samo dvojica iz stare garde polivene hladnom vodom i dvojica novih). Bez obzira, sva čevorica su ga prebila u pokušaju da dođe do banane.

    Zamenjeni su četvrti, pa peti majmun iz prve postave i slika se ponavljala – novajlije su dobijale batine od ostalih na sam iskorak na merdevine.

    Šta je ostalo na kraju? Pet majmuna od kojih ni jedan nema iskustvo polivanja ledenom vodom i povezanosti takvog neprijatnog iskustva sa penjanjem na merdevine na putu do banane. Ostalo je i pravilo da se prebija svaki cimer koji pokuša da se popne. Ni jedan nema pojma zašto postoji ’ritual’ batinanja, ali učestvuje u tome kao da zna (i, naravno, ni na pamet mu pada da dođe do banane).

    Šta bi majmuni odgovorili na pitanje ’Zašto učestvujete u batinama svakog ko se popne na merdevine?’. Verovatno, ’Nemam pojma. Tako se to ovde radi.’

    Koliko puta ste čuli sugestije da ne smete nešto da radite uz objašnjenje da je to pravilo (čije se poreklo ne zna), da je tako lakše i ne treba se mešati. Uostalom, tako jeste najlakše. Imitirate druge, ne mislite mnogo i grupa vas prihvata kao punopravnog člana koji ne štrči. (Doduše, i batine iz eksperimenta su bolne, pa su retki koji ih trpe zarad ’jedne banane’). Koliki je vaš strah od kritika, osuda, odbijanja, neprihvatanja, bilo kakvih sankcija i ’batina’? Koliko samo dnevno prepoznate situacija koje se odvijaju po principima iz ovog ekspreimenta?

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE