Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mediji neumorno poručuju `Pijte vodu!`. Ne. Jedite vodu!

    Bar jedanput dnevno mediji vam poruče da morate piti vodu i to vam daju optimalnu meru – osam čaša dnevno za zdravlje i hidrataciju. Savremena nauka je otišla korak dalje – dobro je što pijete vodu, ali vodu morate pre svega jesti.

    „Jedite vodu i ne morate brojati vaše čaše!“, savet je iskusnog doktora Murada, profesora i vlasnika kompanije koja se bavi negom kože. „Ako bar jednu čašu vode tokom dana zamenite čašom ceđenog i pasiranog svežeg voća i povrća, bićete pravilno hidrirani i daleko duže i bolje“, jedna je od istina kojih se ovaj lekar pridržava u svojoj praksi.

    Kad mnogo vode škodi

    Nemojte da se iznenadite kada vam analiza krvi pokaže da imate nizak nivo elektrolita, a mislili ste da radite najbolje – pili ste litre vode dnevno. Ako ste bili još i izloženi fizičkom naporu, moguće je da ćete osetiti i lupanje srca. Nešto, dakle, u ovakvom načinu unošenja vode nije u redu. „Treba da pijete vodu. Naravno da je to dobro za vaše telo, samo vama treba ’strukturalna voda’, ona koju sveže namirnice imaju u sebi. Takva voda dolazi do ćelija i to je suština zdravlja i dugovečnosti. Starimo zato što naše ćelije gube vodu, nisu dovoljno hidrirane, a hidrirati ih ne može voda iz čaše. Zato, svakog dana je obavezno da jedete sveže voće i povrće i za zdravlje ne morate da brinete. Pre svega će vaša koža biti prezadovoljna, sjajna i jedra i to ne samo zbog ’struktruralne vode’, već i zbog vitamina, antioksidanasa, vlakana i drugih hranljivih i zaštitinih sastojaka“, prvo je i osnovno što bi vas dr Murad naučio ako biste ga pitali za savet.

    Šta najbolje hidrira?

    Da biste svoje ćelije častili pravom dozom vode, trudite se da redovno jedete namirnice koje su vodom najbogatije. Na obaveznoj listi su i spanać, kajsije, lešnik, jaja, susamovo i sincokretovo ulje, a ovo su četiri namirnice, pravi dobavljači vode.

    Krastavac – hrskav i osvežavajući krastavac je prvi među povrćem koji hidrira. Pun je vode i ne samo vode – u sebi ima materije koje jačaju vezivna tkiva kao i vitamina, pa će vas dr Murad savetovati i da ga ne ljuštite.

    Nar – sledeća na listi hidrirajućih namirnica dr Murada. Pun vode i ukusan, nar ima još bogatstava – antioksidansi, polifenoli, vitamini, materije koje štite kožu od sunca. Ne izbegavajte da jedete i one žućkaste opne oko zrnevlja.

    Brokoli – omiljena namirnica dr Murada, ali ne kuvana već sveža. Brokoli je kralj povrća – ne samo zato što je bogat strukturalnom vodom, već je pun vitamina, antioksidanasa, materija koje pomažu mršavljenju.

    Avokado – nije hrana sa ovog podneblja, ali zbog neverovatne dobrobiti treba ga uvesti u ishranu. Možda ne deluje tako sočno i hidrantno, ali avokado ima materije koje pomažu da vaše ćelije ne gube vodu i pomoći će da skinete kilograme. Jedite ga svežeg u salati ili sendviču.

    Mediji neumorno poručuju `pijte vodu!`. Ne. Jedite vodu!

    Izvor: BIZLife

    Piše: M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE