Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novac

    Kako do SAMOKONTROLE i to finansijske?

    Imate novca i kupili biste cipele koje vam nisu neophodne ili su ’preteške’ za vašu trenutnu finansijsku situaciju. Ili, ispred vas je garantovano ukusan kolač koji isto tako nije neophodan vašem metaboličkom ritmu.

    Svaki dan svakome donosi nove izazove na koje treba odgovoriti – odoleti primamljivim stvarima ili ne? Kako na kraju kontrolisati volju? Postoje isprobane tehnike…

    Čuvena teorija ’Marshmallow Theory’ bazirana je na eksperimentu u kome su pred decu postavljani kolači. Svakom detetu je rečeno da će, ukoliko ne pojede kolač u narednih 15 minuta, dobiti još jedan pa će tako pojesti dva. Decu su zatim ostavljali samu sa kolačem i kamera je zabeležila njihove reakcije.

    Novac, štednja, bogatstvo 3 bank

    Novac, štednja, bogatstvo (Freepik)

    Jedno dete je odolevalo slatkom iskušenju tako što nije gledalo u kolač, drugo ga je samo prebacivalo iz ruke u ruku, treće je u kolač samo gledalo puno čežnje ili je crtalo po zidu, a bilo je dece koja su samo grickala ivice kolača ili su ga nakon nekoliko minuta odolevanja pojela u par zalogaja, pa šta bude.

    Istraživači su se istoj ovoj deci vratili godinama kasnije kao odraslim ljudima. Ispostavilo se da su ona koja su uspela da odole kolačima postali mnogo uspešniji ljudi i to je u proseku bilo jedno od troje dece.

    Fokus na dugoročnim ciljevima

    Ovaj eksperiment je veoma poučan za sve koji žele da preuzmu odgovornost za svoje finansije, karijeru i lični uspeh. Jasno je da je rešenje fokusirati se na dugoročne ciljeve, a ne na zadovoljenje trenutnih potreba. Lako je to reći, ali kako sprovesti u praksi?

    Postoje tehnike koje se mogu prepisati od dece iz eksperimenta – baš kao što su mališani okretali glavu od kolača ili su crtali po zidu ne bi li sebi skrenuli pažnju.

    Ukratko, korisne tehnike da povećate volju kada treba odoleti (ako je nemate dovoljno):

    Nađite osobu od poverenja. Odlična ideja ako vam je želja da svakog meseca uštedite nešto novca – kada primite platu, iznos koji ste planirali da sklonite sa strane sklonite kod prijatelja ili duge osobe od poverenja. Dogovorite da vam da ceo iznos kada sakupite koliko ste zamislili.

    Napravite finansijski plan – koliko želite da potrošite novca u određenom periodu i toga se striktno pridržavajte. Uvek se savetuje da se taj plan odnosi na sedam dana, a ne na dan. Napravite i listu troškova po važnosti (računi će uvek biti na listi prioriteta).

    korupcija, novac

    Novčanik, novac (Freepik)

    Kada dođete u iskušenje, uvek mislite o tome da će vaš trenutni postupak (potrošiti novac ili ne) značajno uticati na kasnije događaje (imaćete ušteđevinu ili bolja kola koja ste planirali ili ništa od toga nećete imati).

    Ako ste bili dete koje je čim je ostalo samo sa kolačem taj isti pojelo bez obzira na sva obećanja, pronađite tehniku koja će vam pomoći da odolevate – tražite pomoć drugih ili uspostavite sistem koji će vas naterati da čeličite svoju volju i sačekate svoj kolač, ali kasnije.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Freepik

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE