58 milijardi dinara za NAKNADE roditeljima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  58 milijardi dinara za NAKNADE roditeljima

  U ovoj godini je obezbeđen rekordno visok iznos novčanih sredstava u poslednjih 10 godina, namenjen za isplatu naknada za porodilje, roditeljski i dečji dodatak, kao i troškove boravka dece u predškolskim ustanovama, koji je dvostruko veći od iznosa 2008. godine.

  To se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, u kom se precizira da je u 2019. godini Ministarstvo predvidelo 58 milijardi dinara u te svrhe, dok je 2008. godine u taj iznos bio 25,8 milijardi.

  U prvoj polovini godine primene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, utrošeno je 22,7 milijardi dinara za naknade zarade na porodiljskom odsustvu i za naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta, a sa roditeljskim i dečjim dodatkom 34,5 milijardi.

  Ukupno finansijskih sredstava koja su izdvojena za roditeljski dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete iznose više od 11 milijardi dinara.

  “Resor kojim rukovodim ulaže maksimalne napore kako bismo trudnicama i porodiljama omogućili bolje uslove i uvećamo davanja”, rekao je ministar rada Zoran Đorđević, navedeno je u saopštenju.

  Ministar je istakao da će država nastaviti i u budućnosti da obezbeđuje sve više sredstava, ali i da kroz druge mere unapređuje sistem brige prema deci i majkama, a u skladu sa mogućnostima države.

  “Mame su zakon”: Očigledna krivica države

  Inicijativa “Mame su zakon” saopštila je da ministar Zoran Đorđević pokušava da odgovornost zbog lošeg Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom, sa ministarstva prebaci na nekog drugog, ne priznajući “očiglednu krivicu” države.

  Iz te inicijative ocenjuju da je cilj prebacivanja krivice na nekog drugog, mame ili poslodavce, odlaganje usvajanja izmena i dopuna tog zakona kojim bi se ispravili propusti zbog kojih pojedine trudnice i porodilje imaju veoma niska primanja.

  “Najpre je krivicu prebacivao na trudnice i majke, kojima je jedini cilj bio taj da prevare državu dok koriste trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo sa posla.”

  Ovih dana odgovornost pokušava da prenese na poslodavce, što je samo još jedan u nizu trikova kako bi se usvajanje izmena i dopuna Zakona odužilo u nedogled, ocenjeno je u saopštenju.

  “Odgovornost za to zašto danas jako veliki broj žena na porodiljskom odsustvu prima od par stotina dinara do par hiljada dinara jeste isključivo na Ministarstvu za rad, odnosno na državi koja je u ovaj zakon utkala odredbe koje dodatno degradiraju ionako degradiran položaj žena u najreproduktivnijem periodu njihovog života“, navela je osnivač inicijative Tatjana Macura.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/nikad-vise-para-za-majke-a-mame-se-osnovano-ljute/

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE