Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suficit od 263 miliona evra u trgovini sa Makedonijom

    U spoljnotrgovinskoj razmeni s Makedonijom u 2014. godini, Srbija je imala suficit od 263 miliona evra, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

    On je na otvaranju Poslovnog foruma "Perspektive privredne saradnje Srbija – Makedonija", u PKS, kazao da se saradnja Srbije i Makedonije zasniva pretežno na trgovini koja je prošle godine premašila 644 miliona evra.

    Makedonija je sedmo izvozno tržište privrede Srbije, posebno za prehrambene proizvode, slatkiše, mlečne proizvode i šećer, meso i stočnu hranu i građevinski materijal.

    Prema njegovim rečima, prostor za proširenje privredne saradnje postoji što se vidi i po tome što tek desetak makedonskih firmi ima predstavništva u Srbiji i oko 20 srpskih firmi u Makedoniji.

    "U poslednjih 10 godina kompanije iz Srbije investirale su oko 70 miliona evra u makedonsku privredu, dok investicije iz Makedonije u srpsku privredu iznose oko dva miliona evra", naveo je Čadež.

    On je rekao da prioriteti treba da budu bolje infrastrukturno povezivanje, utvrđivanje zajedničkih interesa u energetici i telekomunikacijama, veće korišćenje prednosti Sporazuma o slobodnoj trgovini, saradnja u poljoprivredi, uspostavljanje viših oblika povezivanja, zajednička proizvodnja.

    Sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju PKS, Nenad Budimović kazao je da je razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Makedonije 2014. bila 298 miliona dolara, i da je Makedonija treći najznačajniji partner Srbije u regionu u trgovini tim proizvodima.

    Srbija u Makedoniju najviše izvozi pšenicu, suncokretovo ulje, brašno, kukuruz, a najviše uvozi svež paradajz, cigarete i belo vino.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE