Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još se ne zna kada i koliko poskupljuje struja

    Elektroprivreda Srbije do sada nije podnela zahtev za povećanje cene struje, tako da se još ne zna kada i za koliko će struja poskupeti.

    "EPS još nije podnela zahtev za poskupljene električne energije, niti je izvesno kada bi do toga moglo da dođe", rekli su agenciji Beta u EPS.

    Vlada Srbije se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetranim fondom da od 1. aprila poveća cenu struje za ukupno 15 odsto, uključujući i iznos akcize koja će biti uvedena.

    >>>>Na šta se Srbija obavezala MMF – po mesecima

    Po najavi ministra finansija Dušana Vujovića, akciza na struju iznosiće 0,5 dinara po kilovat-satu što znači da bi ostatak do ispunjenja obaveze prema MMF trebalo da se nadoknadi povećanjem cene.

    Odluku o promeni regulisane cene struje donosi Agencija za energetiku Srbije (AERS) na zahtev EPS, a prema zakonu, nova cena primenjuje se 30 dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

    Kako su ranije kazali u AERS, postupak davanja saglasnosti na zahtev za povećanje cene struje ne mora dugo da traje pošto se podaci redovno prate i analiziraju.

    Po regulisanoj ceni struje u Srbiji se snabdevaju domaćinstva i mali potrošači, odnosno preduzeća koja su priključena na distributivni sistem i imaju manje od 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje.

    Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

    Nakon tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE