Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VUČIĆ U DAVOSU: Ikea do kraja godine u Srbiji

    Kompanija Ikea do kraja godine počinje izgradnju prvih objekata u Srbiji, a cela investicija vredna je oko 300 miliona evra, najavio je premijer Aleksandar Vučić, koji učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

    Predsednik Vlade Srbije razgovarao je na forumu u Davosu sa premijerom Švedske Stefanom Lofvenom o ekonomskim odnosima dve zemlje i izbegličkoj krizi, saopštila je Vlada Srbije.

    Vučić je kazao da se očekuje dolazak određenog broja švedskih kompanija, a da Tetrapak i ABB peć posluju u Srbiji i da će Srbija raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju stranih investicija.

    "Švedska kompanija Ikea trebalo bi da otvori svoje prve objekte u Beogradu do kraja godine. Ikea će otvoriti ukupno pet objekata u Srbiji, ukupne vrednosti oko 300 miliona evra, dok će prva investicija biti vredna oko 75 miliona."

    To je za našu zemlju od velikog značaja, jer skandinavske protestantske kompanije dolaze u zemlje gde je uređeno poslovanje i signal su svima drugima da dolaze, rekao je Vučić.

    Premijer je rekao da je Ikea, posle decenije obećanja, u julu prošle godine dobila građevinsku dozvolu i da je sad ostalo da se pomeri naplatna rampa u Bubanj Potoku, što će Putevi Srbije morati brzo da obave.

    "Nekim švedskim kompanijama, manjim investitorima, već smo dali subvencije za ovu godinu i očekujemo masovniji dolazak u narednom periodu", rekao je Vučić i dodao i da na svim sastancima u Davosu radi na poboljšanju poslovnog ambijenta i privlačenju investicija.

    Premijer je preneo svojim sagovornicima u Davosu čvrsta uveravanja da će Srbija, bez obzira na raspisivanje izbora, ostati stabilna i na istom, reformskom putu. "Svi sa kojima sam razgovarao rekli su samo jednu stvar – da im je važno da Srbija ostane stabilna. I oni su potpuno uvereni u to", rekao je Vučić.

    Kako je istakao, učesnici foruma sa kojima je razgovarao tražili su garancije da će Srbija nastaviti sigurnim i čvrstim putem u reforme, kao i da žele da Srbija bude stabilna, kao što je sada.

    "Svaku vrstu uveravanja za to su i dobili i mislim da ne osećaju apsolutno nikakvu nesigurnost povodom toga. Nama je od 18. februara do 1. marta u toku četvrta revizija sa MMF i ako i to prođemo, potpuno je besmisleno da posle toga bilo ko to prekine", rekao je Vučić.

    Premijer je istakao i da nema nikakvih sumnji da će u Srbiji biti novih investicija, podsetivši na podatak da je prošle godine, kada nije bilo većih privatizacija, bilo 1,6 milijardi evra investicija.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE