Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd zapošljava `samo` 1.550 prekobrojnih

    Od 32.000 ljudi koliko ih zapošljava gradska uprava Beograda, prekobrojnih je 1.550, kaže gradonačelnik Siniša Mali.

    Zbog pritiska Međunarodnog monetarnog fonda, ali i usklađivanja naših zakona, narednih godina smanjiće se broj državnih službenika u lokalnim samoupravama, a na udaru će se naći i radnici koji primaju platu iz budžeta grada Beograda.

    Prema poslednjoj evidenciji, gradska administracija ima 32.000 stalno zaposlenih i oko 6.000 "ugovoraca". U taj broj, pored birokrata u gradskim i opštinskim institucijama, spadaju i zaposleni u javnim preduzećima, zdravstvu, kulturi, školskim i predškolskim ustanovama.

    U narednih pet godina, broj stalno zaposlenih mora da se smanji za 1.550, dok "ugovoraca" ne sme biti više od 3.200. Međutim, nacrt zakona o maksimalnom broju zaposlenih ne brine mnogo gradonačelnika, pišu Novosti.

    Beograd nema veliko opterećenje. Procentualno, najbolji smo u Srbiji. Za pet godina, koliki je rok da se uskladimo sa zakonom, mnogo veći broj radnika će otići u penziju nego što sada po računici imamo viška. Imamo i prirodan odliv kadrova, pa ćemo verovatno morati i da zapošljavamo nove, kaže Mali za Novosti.

    Maksimalan broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave odrediće se primenom propisanih kriterijuma i merila. Opštine koje imaju do 50.000 stanovnika moći će da imaju 9,5 zaposlenih na 1.000 stanovnika.

    Gradovi od 50.000 do 100.000 stanovnika, zapošljavaće 11 radnika na 1.000 stanovnika, a samouprave koje imaju do 150.000 stanovnika – 13 zaposlenih na 1.000. Nacrt zakona za veće gradove predviđa i posebne kvote, pa će Beograd na svakih 1.000 žitelja imati 18,5 zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

    Gradska uprava već mesecima radi analize, a sve u cilju veće efikasnosti. Proces racionalizacije i reforme u narednom periodu dovešće do smanjenja broja zaposlenih i bolje organizacije poslova, objasnila je za Novosti načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE