Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zemlje u usponu usporile, evrozona stabilna

    Rast vodećih privreda u usponu usporava, a evrozona je na putu oporavka, uprkos znacima usporavanja u Nemačkoj, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

    Kompozitni indeks vodećih ekonomskih indikatora (CLI) pokazao je da su uslovi rasta ispod trenda u Brazilu, Kini i Indiji, dok su u Rusiji u padu, zbog krize u Ukrajini, prenosi agencija France presse.

    U evrozoni, CLI ukazuje na jačanje privrednog rasta u Italiji i stabilan rast u dve najveće ekonomije, Nemačkoj i Francuskoj.

    Podaci iz Nemačke, sa druge strane, pokazuju da je poverenje investitora u toj zemlji u maju palo na najniži nivo za poslednjih godinu i po dana, usled zabrinutosti da će oporavak privrede izgubiti zamah.

    Indeks poverenja investitora, koji izračunava nemački ekonomski institut ZEW, pao je u maju 10,1 poena na 33,1 poen, dok su analitičari očekivali daleko blaži pad na 41 poen.

    Francuska centralna banka prognozira da će druga po veličini privreda evrozone izbeći recesiju, ali i zabeležiti tek anemičan privredni rast od 0,2 odsto u drugom ovogodišnjem kvartalu.

    U zemljama OECD, a pogotovo u SAD, Kanadi i Japanu, privredni rast je stabilan, dok u Britaniji pokazuje znake ubrzanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE