Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (Pre)optimistični ministar o hrvatskom BDP

    Hrvatska bi u prvom kvartalu mogla da ostvari pozitivnu stopu rasta BDP, tvrdi ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Branko Grčić ističući da na to ukazuju mnogi pokazatlji, poput industrijskog rasta i smanjenja nezaposlenosti.

    Prema rečima Grčića, na to ukazuju svi glavni makroekonomski pokazatelji za prvo tromesečje, između ostalih rast industrijske proizvodnje, trgovine na malo, izvoza, a ističe i kako je u aprilu broj nezaposlenih po prvi put smanjen na godišnjem nivou nakon 2008. godine.

    Hoće li to zaista biti tako, znaće se kada dođu zvanični podaci koji su dosad uglavnom demantovali vladajuće "ekonomiste", piše Index.

    Pozitivan doprinos bruto društvenom proizvodu Grčić očekuje i od javnih finansija, ali upozorava da će nastavak fiskalne konsolidacije u nastavku godine "smiriti javnu potrošnju".

    Dobri pokazatelji, kako kaže, dolaze u pravo vreme, uoči road showa na kojem će on i budući ministar finansija Boris Lalovac investitorima ponuditi državnu euroobveznicu u iznosu od milijardu evra.

    Ta obveznica bi poslužila za pokrivanje svih međunarodnih obaveza Hrvatske za ovu godinu, odnosno za reprogram tih obaveza, rekao je Grčić.

    Želimo poslati dve ključne poruke – prva je da je Vlada stabilna bez obzira na promene, a druga da nastavljamo s reformama, te da imamo prve indikatore promene stanja u privredi na bolje, kazao je Grčić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE