Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budućnost u podsticajima za umatičena grla

    Uredbom Ministarstva poljoprivrede, povećani podsticaji u stočarstvu, za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara. Na ovaj novac mogu da računaju samo farmeri sa umatičenom stokom.

    Subvencija od 7.000 dinara po ovci je odlična vest za stočare, ali ni stare subvencije od 4.000 dinara još nisu isplaćene, kaže organski stočar sa Stare planine Miodrag Lilić.

    Matičenje ovaca i dobre subvencije mnogo čine za stočare, ali nisam siguran da bi to moglo da spase stočarstvo Srbije. Podsticaj bi morao da ide i ka povoljnim zajmovima za kupovinu ovaca i osnivanje novih farmi.

    U pirotskom kraju 1971. bilo je 100.000 ovaca, a sada na Staroj planini pase jedva 10.000 ovaca. Većina domaćinstava su staračka, usitnjena, sa po tek nekoliko ovaca. Slično je i u valjevskom kraju, a čak se ni Golija mnogo ne razlikuje.

    Zaradu može da očekuje farmer sa najmanje 100 do 150 ovaca. Sa stadom od 20-30 ovaca farmeri nemaju neku zaradu. Porodica bez problema može da održava farmu sa 100 ovaca, dok je za 200 već neophodno angažovati radnu snagu.

    Troškovi kod ovaca nisu veliki, jer su na ispaši po osam meseci godišnje. Ove godine stoka je bila i tokom najhladnijih meseci. Najveća zarada je od mesa i sira, dok se od vune poslednjih godina ne može zaraditi.

    Budućnost je u umatičenoj stoci, pa ukoliko država bude pomagala osnivanje novih farmi, stočari će ponovo moći da žive od stoke, kaže Lilić.

    Umatičena ovca može da se kupi za 150 evra, za čitavo stado je potrebno 15.000 evra. Uloženi novac se vraća već prve godine, jer se ovca prve godine ojagnji i, uz subvencije, stočar je za manje od godinu dana na nuli, a posle trećeg jagnjeta ima zaradu.

    Umatičeno grlo ima poreklo, rođenje, recimo, jagnje mora da se prijavi u određenom roku, poznati su mu roditelji, a na uhu ima broj. Kvalitet mleka umatičenih muznih krava se redovno proverava. Samo ovakva grla dobiće subvencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE