Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaka peta kuća `izolovana` protiv poreza

    Ako bi se svaka nekretnina u Srbiji oporezovala, prihodi bi za trećinu bili veći, ukazuje Aleksander Grunauer iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, ističući da je petina kuća i 15 odsto poslovnog prostora van evidencije.

    Od početka decentralizacije poreza na imovinu u Srbiji, "pravila igre" u ovom domenu su se gotovo svake godine menjala i unapređivala. Od 2007. godine Zakon o porezima na imovinu imao je ukupno čak pet izmena i dopuna.

    Na osnovu našeg istraživanja, koje smo radili zajedno sa FREN, ako bi se svaka nekretnina u Srbiji oporezovala, prihodi bi za jednu trećinu bili veći od postojećih, ukazuje Aleksander Grunauer iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

    Po njegovim rečima, podaci govore i da su prihodi gradova i opština od poreza na imovinu, između 2006. i 2011. godine realno porasli za 46 odsto, ali nisu sve opštine jedanko učestvovale u ovom rastu.

    Kao još jedan od problema predstavnici gradova i opština navode da čak i njihove procene govore da je van evidencije oko 22 procenta kuća za stanovanje i 15 odsto poslovnog prostora, što upućuje na zaključak da i dalje postoji značajan prostor za unapređenje, kaže Grunauer.

    Upravo u tom pokušaju da se naplati od onih koji evidentno imaju nekretnine, a ne plaćaju porez, moglo bi da leži rešenje problema, čime bi se izbegao problem da se sve više praznih opštinskih i gradskih kasa prebaci na leđa građana Srbije.

    Grunauer ističe da je GIZ, zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština, analizirao novine koje se uvode od ove godine, označivši kao možda najznačajniju izmenu u novom zakonu o ukidanju naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta.

    Do sada su lokalne samouprave veći deo svojih izvornih prihoda ostvarivale putem naplate ove naknade, pa je očekivano da oporezivanje imovine pravnih lica po tržišnoj vrednosti umesto knjigovodstvene, kompenzuje gubitke koji će nastati potpunim ukidanjem ove takse.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE