Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čuvena `desetka` sletela u istoriju

    Nekadašnji konkurent Boeinga 747 i oslonac Jatove interkontinentalne flote, McDonnell Douglas DC-10 imao je svoj poslednji redovan let, na liniji Daka – Birmingem.

    Let je izvela kompanija Biman Bangladesh, koja je poslednja koristila „desetke“ u redovnom putničkom saobraćaju. Ovim je okončana jedna era u civilnom vazduhoplovstvu, otpočeta još 1971. godine, uvođenjem u upotrebu američkih širokotrupnih aviona sa tri motora (dva pod krilima i jednim u repu). Malobrojni preostali avioni tog tipa prevoziće samo teret.

    „Desetke“ su do zvezda letele preko mnogo trnja – sedamdesetih su se dogodile katastrofe u Parizu i u Čikagu sa mnogo stotina žrtava, pa je čitava njihova flota neko vreme bila prizemljena.

    Tehnički problemi su otklonjeni, pa je DC-10 dugo godina prevozio ogroman broj putnika ka najudaljenijim destinacijama. Među korisnicima se, od kraja sedamdesetih godina, istakao i Jat, kom je pet aviona tog tipa pomoglo da postane 10. evropska aviokompanija.

    Jat su prizemljile sankcije, a DC-10 je postao žrtva ekonomičnijih aviona sa dva motora, koji su u međuvremenu dobili dozvolu za prelet preko Atlantskog okeana. Ni naslednik „desetke“, tromotorni MD-11, odavno se ne proizvodi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE