Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tabaković: Nije bilo pritisaka da se uvede fiksni kurs

    Ovo je, i po definiciji, nezavisna institucija, čiji cilj je održanje stabilnosti cena i finansijskog sistema. To znači da savete saslušamo, sugestije razmotrimo, ali pritiske ne trpimo, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković u intervjuu Novostima i dodala da NBS ne razmišlja o promeni režima deviznog kursa i ostaje posvećena režimu ciljane inflacije i rukovođeno-fluktuirajućeg kursa.

    Ona kaže da pritisaka da se uvede fiksni kurs nije bilo i da misli da je većina stručne javnosti u Srbiji svesna prednosti sadašnje politike deviznog kursa.

    Na pitanje o prognozi J.P. Morgana da će inflacija u Srbiji dostići sedam do osam odsto Tabaković odgovara da je činjenica da je u poslednjih pet meseci prosečna mesečna inflacija iznosila 0,1-0,2 odsto „učvršćuje nas u uverenju da će se inflacija u toku ove godine, preciznije do oktobra, vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.“

    „Razlog što je međugodišnja inflacija u martu i dalje dvocifrena je taj što su u njenom obračunu i dalje prisutna visoka prošlogodišnja poskupljenja. Međutim, kako ta poskupljenja budu izlazila iz njenog obračuna, tako će i međugodišnja inflacija biti u snažnom padu,“ rekla je guvernerka i dodala da će kada se inflacija stabilizuje na niskom nivou i dinarske kamatne stope u Srbiji na duže staze mogu pasti.

    Guvernerka Narodne banke Srbije rekla je da nijedna strana banka nije tražila dozvolu za ulaz na srpsko tržište, ali da su razgovori o tome su u toku sa dvema bankama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE