Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljoprivrednici nezadovoljni dogovorom sa Emiratima

    Poljoprivrednici su nezadovoljni sporazumom koji Vlada Srbije planira da potpiše s kompanijom Al Dahra iz Emirata, saopšteno je nakon sastanka sa ministrima.

    Predstavnici poljoprivrednika su u četvrtak razgovarali sa ministrima finansija i poljoprivrede Mlađanom Dinkićem i Goranom Kneževićem.

    Sastanku su prisustvovali predstavnici Asocijacije poljoprivrednika iz Novog Sada i udruzenje poljorpivrednika „Banatski paor“ iz Pančeva.

    Oni su novinarima izjavili da za sada odustaju od najavljenih protesta, ali traže da se ponovo sastanu s predstavnicima vlade i dobiju dodatna objašnjenja najavljenih poslova sa Al Dahrom.

    Poljoprivrednici su istakli da su zabrinuti zbog načina na koji je taj posao ugovoren i što se „stranci na mala vrata uvode kao konkurencija domaćim poljoprivrednicima“.

    Vodeća agro-industrijska kompanija iz UAE Al Dahra najavila je da će, u okviru zajedničkog ulaganja sa Srbijom, investirati oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava, što je izazvalo reakcije u javnosti.

    Posebno buran bio je odgovor udruženja poljoprivrednika, koja se protive „najavljenoj prodaji zemljišta strancima, odnosno, izdavanju na dugoročni zakup bez licitacije“, jer je to „protivno zakonu i nedopustivo“.

    Asocijacija poljoprivrednika čak je zapretila i protestima ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove, ocenivši da se zemljište prodaje mimo tržišnih cena, uz posebnu zamerku na izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja.

    U Klubu 100P plus i Asocijaciji Vojvodina agrar naglasili su da su i domaći poljoprivrednici zainteresovani za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, uz opasku da „ispada da se interesi šeika stavljaju ispred interesa naših poljoprivrednika“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE