Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Državno zemljište u Hrvatskoj samo u zakup

    Državno poljoprivredno zemljište više se neće prodavati, nego će se davati u zakup na period od 50 godina, piše Jutarnji list.

    Novi Vladin model upravljanja i korištenja poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi u državnom vlasništvu ima za cilj da ukrupnja poljoprivredne parcele, kako bi hrvatski agrar bio u stanju da funkcioniše na jedinstevnom tržištu EU.

    U Hrvatskoj će se, dakle, moći prodavati samo privatno poljoiprivredno zemljište, ali ni ono strancima u sledećih sedam godina, jer je tako ispregovarano s EU.

    U državnim je rukama 890.000 hektara, od čega se trenutno koristi tek nešto više od 332.000 hektara. S druge strane, poljoprivredena gazdinstva raspolažu s 1,8 miliona hektara, od čega se koristi nešto manje od milion hektara. Sveukupno, od oko 2,7 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, trenutno se koristi nešto više od 1,3 miliona, ili 49 odsto.

    „Ovaj zakon nam donosi kvalitetnije, brže i bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem“, ocenio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

    Pored toga, Vlada novim zakonom predlaže i deseterosturko povećanje jednokratnih naknada za preimenovanja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Time se želi stati na kraj malverzacijama preimenovanja zemljišta u gradovima i opštinama koje su već sada utvrdile prevelik broj građevinskih i poslovnih zona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE