Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cenu hleba čuvaju Robne rezerve

    Iako rastu troškovi proizvodnje, intervencijama iz Robnih rezervi od februara čuvaće se postojeće cene hleba.

    Kako bi cena hleba mirovala, već od sledećeg meseca intervenisaće se pšenicom iz Robnih rezervi. Sa Ministarstvom trgovine i Direkcijom robnih rezervi pregovaramao, kako bi se očuvala postojeća cena vekne, kaže Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara Srbije.

    „Po 5.000 tona pšenice prodavaće se nedeljno po ceni od 25 dinara po kilogramu, preko berze, što je 10 odsto niže od tržišne ponude“, dodaje Pralica.

    „Te količine podmiriće potrebe pekarske industrije i smiriće pritiske na cene čak i onda kada dođe do najavljenih poskupljenja struje i drugih energenata, ali i brašna,aditiva“, navodi Pralica.

    Trenutno su u Srbiji raznolike cene hleba. Vekna košta od 33 do 48 dinara. U Uniji pekara tvrde da bi realna cena vekne kod nas trebalo da bude duplo viša od postojeće. Ipak, pekari neće menjati svoje cenovnike, uprkos skoku cena gasa, aditiva i najavljenom poskupljenju struje.

    „Zasada cena hleba neće rasti.Tačno je da smo prošle godine tražili od države da odobri da vekna hleba košta minimum 55 dinara, ali Vlada nam je izašla u susret i od toga se odustalo“, kaže Pralica.

    On dodaje da je mnogo pekara zatvoreno u poslednje vreme, ali je istovremeno mnogo njih i otvoreno. Kupovna moć je opala, toga su pekari svesni, i zbog toga ne mogu više da imaju promete kakvi su nekad bili, pa mnogi pokušavaju da privuku kupce raznim akcijama.

    Sve to cenu je spustilo na nivo koji je prihvatljiv i za građane. Dve trećine domaćeg tržišta hleba snabdevaju male pekare, a procenjuje se da ih ima oko 7.000 u Srbiji. Mali pogoni najvećim delom prodaju peciva i oko 10 odsto vekni dnevno. U njihovim radnjama obično su za nekoliko dinara niže cene hleba. A da nije kifli, pogačica i pereca, kažu, ne bi mogli da prežive. Industrijske pekare fokusiraju se mahom na vekne i snabdevaju 30 odsto tržišta.

    Pre godinu dana pšenicu su pekari plaćali 18 i 19 dinara za kilogram, a sada je premašila 27, dok je brašno dostiglo ove godine i do 39 dinara. U međuvremenu, značajno je, dodaju pekari, poskupelo i gorivo, tako sada benzin plaćamo 160, a lani u isto vreme koštao je oko 107 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE