Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sećanje na Cigu Jerinića u Narodnom pozorištu

    U Muzeju Narodnog pozorišta u okviru ciklusa „Sećanje“ 25. maja biće održano veče posvećeno glumcu Branislavu Cigi Jeriniću.
     
    O umetničkom i životnom putu nekadašnjeg prvaka Drame nacionalnog teatra govoriće teatrolog Raško V. Jovanović, direktor Akademije umetnosti Dušan Đoković, dramaturg Zoran Raičević i dramski umetnici Ksenija Jovanović, Nela Mihailović, Jadranka Bugarski, Ljubivoje Tadić i Boris Pingović. Ulaz u Muzej je slobodan.
     
    Jerinić je rođen 1932. u Kragujevcu, a preminuo 2006. godine u Beogradu. Na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju diplomirao je 1954. godine i odmah postao član Narodnog pozorišta, kojem je ostao veran do kraja. Povremeno je igrao i u Ateljeu 212, Zvezdara teatru i na alternativnim scenama. Ostvario je bogat umetnički opus sa više od stotinu značajnih uloga samo u Narodnom pozorištu, kojima je dokazao svoj veliki i raznovrsni izražajni registar. Među mnogim zapaženim ulogama Jerinića bili su Magbet u istoimenoj Šekspirovoj drami, Sorin u Čehovljevom „Galebu“, Mitke u „Koštani“, Fjodor Karamazov u „Braći Karamazov“, Špira Klonfer u „Razvojnom putu Bore Šnajdera… Odigrao je i više upečatljivih uloga u televizijskim dramama i serijama, kao i u filmovima „Marš na Drinu“, „Bokseri idu u raj“, „Savamala“… Dobitnik je mnogih priznanja među kojima su nagrade „Raša Plaović“, „Joakim Vujić“ i „Jovan Sterija Popović“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE