Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorena izložba „Olivera Marković“

    U Muzeju pozorišne umetnosti Srbije večeras je zvanično otvorena izložba pod nazivom „Olivera Marković“, posvećena jednoj od najomiljenijih i najlepših srpskih glumica 20. veka.

    Pred mnogobrojnom publikom izložbu je otvorio dramski umetnik iz stare garde Vlasta Velisavljević, podsetivši da je, kako je rekao, davno, davno bio sa Oliverom na istoj klasi.Velisavljević je istakao da je ona bila zvezda i biser njihove generacije, iz koje su, kako je dodao, još samo on i Vlastimir Đuza Stojiljković pretekli.

    O dragoj prijateljici i izuzetnoj umetnici govorila je i glumica Ružica Sokić, ističući da je Markovićeva bila i omiljena i cenjena, a ostvarila je istovremeno tri jake karijere – u pozorištu, na filmu i televiziji. O tome svedoče i podaci iz obimnog kataloga koji je priredila autorka postavke, kustos Mirjana Odavić.

    U okviru izložbe fotografija Olivere Marković u Muzeju se emituju arhivski snimci, uključujući muzičke numere, jer je ona bila uspešna i kao interpretator ruskih romansi i šansona.
     
    Olivera Marković (1925-2011) ljubav prema teatru pokazala je još u najranijem detinjstvu, da bi u okupiranom Beogradu (1941/44), sa grupom vršnjaka – gimnazijalaca i studenata počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

    Posle rata postaje član Omladinskog, pa Akademskog pozorišta i 1948. upisuje Pozorišnu akademiju, u klasi Mate Miloševića. Studirala je zajedno sa Danicom Aćimac, Predragom Lakovićem, Đuzom Stojiljkovićem, Olgom Stanisavljević, Vlastom Velisavljevićem i drugima.Već naredne godine postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, a ubrzo, zahvaljujući izuzetnom talentu, i glavni nosilac repertoara.

    Učestvovala je u stvaranju „zlatnog doba“ ovog teatra, u kojem je ostvarila nekoliko nezaboravnih rola, kao što su Megi u „Mački na usijanom limenom krovu“, Maša u „Tri sestre“, Katarina u „Ukroćenoj goropadi“…

    Bogatstvo glumačkog umeća Markovićeve dolazi do izražaja i u Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji stalni član postaje 1967.U nacionalnom teatru igrala je više od 30 uloga, od kojih se izdvajaju: Darja („Tihi Don“), Koštana („Koštana“), Agafja („Ženidba“), Majka Hrabrost („Majka Hrabrost i njena deca“)…

    Glumica izuzetne snage i energije, ogromne sugestivnosti, miljenica publike i kritike preminula je 2. jula 2011. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE