Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pronađen drevni kamen proklinjanja

    Drevni kamen za koji se veruje da su ga koristili rani hrišćanski vernici za molitvu i proklinjanje pronađen je na škotskom ostrvu Kana.
     
    Upravnik jedne farme slučajno je pronašao prvi primerak ovog kamena na ostrvu Kana u Unutrašnjim Hebridima. Ovo kamenje koje datira iz 800. godine nove ere povezano je sa ranim hrišćanskim krstovima kao što je onaj u Kani, i postoji nekoliko dobro poznatih primera u Irskoj. Kamen je prečnika 25 centimetara sa ugraviranom ranim hrišćanskim krstom.
     
    Šef tima arheologa iz Nacionalne fondacije Škotsle Derek Aleksander rekao je da je reč o fantastičnom otkriću. „Ova vrsta kamenja povezuje se sa ranim hrišćanstvom i krstovima u Irskoj, ali je ovo prvi put da se ovako nešto pronađe u Škotskoj“, rekao je on.
     
    „Kana ima dugu i fascinantnu istoriju a ovo nam otkriće pruža još više informacija o tom periodu“, rekao je on, dodajući da je ovo značajno otkriće za Škotsku. Katarina Forsajt, stručnjak za istoriju i kultura naroda Kelta u prvom milenijumu nove ere sa Univerziteta u Glazgovu, rekla je da ovo otkriće daje novi uvid u religijsku i umetničku praksu u tom periodu u Škotskoj.
     
    Ostrvo Kana nalazi se u Unutrašnjim Hebridima i naseljeno je hiljadama godina. U ranom hrišćanskom periodu, ostrvo je pripadalo manastiru Jona. Na ostrvu postoji veliki broj arheoloških ostataka iz tog perioda, uključujući niz bogato dekorisanih obeliska sa hrišćanskim motivima kao i lokacije na kojima su boravili pustinjaci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE