Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Saznajte koje su svetske kafane proslavili velikani

    Jedan od omiljenijih načina opuštanja većine svetskih globtrotera koji svakoga leta preplave sve evropske i svetske metropole svakako je uživanje u nekom lokalnom kafiću, poslastičarnici ili restoranu. Ovaj doživljaj je još potpuniji ako otkrijete da je lokal koji ste odabrali jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata na svetu i mesto u koje su svojevremeno redovno dolazile mnoge slavne ličnosti. 
     


    Zato, ako vas put nanese u Pariz, Rim, Veneciju ili Beč, a možda i u neku udaljeniju metropolu na drugom kontinentu, obavezno posetite bar neki od starih kafe-restorana, poslastičarnica, čajdžinica ili barova sa neverovatno dugom istorijom i tradicijom.

    Mnoga od tih mesta u kojima ste nekada, u svako doba dana ili noći, mogli sresti najpoznatije intelektualce toga doba, i danas „pamte“ njihove burne rasprave posle kojih se menjala istorija sveta. Zato takva mesta svakako vredi posetiti i u njima osetiti duh starih vremena. 
     

    Jedno od takvih mesta je kafe Florian u Veneciji otvoren davne 1720. godine. Redovno su ga posećivali aristokrate, bogati trgovci, ambasadori iz čitavog sveta, veliki stvaraoci i umetnici koji su sate provodili u nekoj od šest sala u kojima sve odiše luksuzom.  Smešten ispod arkada na jednom od najlepših evropskih trgova, sa pogledom na katedralu Svetog Marka bio je omiljeno mesto poznatog ljubavnika Đakoma Kazanove. Tokom 19. veka Florian je bio veoma popularan među poznatim evropskim književnicima. Lord Bajron, Gete, Žorž Sand, Alfred de Mise i Marsel Prust, samo su neki od slavnih gostiju koji su provodili sate na ovom i danas omiljenom mestu.

    Omiljeno mesto intelektualne elite, književnika i umetnika, Stendala, Lorda Bajrona, Kitsa, Ibzena, Andersena, kompozitora Lista i Mendelsona, a danas italijanskih političara i, naravno, turista sa svih strana sveta je najstariji i najpoznatiji kafe u Rimu, iz 1760. godine – kafe Greco.

    Smatra se da je „Le Procope“ najstariji kafe-restoran u glavnom gradu Francuske, otvoren još 1689. godine. Pošto se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi i zgrada Francuske komedije, „Le Procope“ je ubrzo postao omiljeno mesto mnogih pisaca i glumaca. Gotovo svakodnevno posećivao ga je i slavni francuski književnik, filozof i istoričar Volter, za koga kažu da je dnevno ispijao i po 40 šoljica kafe, pomešane sa čokoladom. Smatra se da je Didro ovde napisao svoje delo „Enciklopedija“, a Bendžamin Frenklin izradio nacrt budućeg Ustava SAD. Ovde su se pred izbijanje Francuske revolucije redovno sastajali Robespjer, Danton i Mara. U sećanje na taj važan period francuske istorije na zidovima jedne od sala ovog restorana i danas su ispisane reči iz Deklaracije o ljudskim pravima iz 1789. godine, ženski i muški toalet obeleženi su natpisima „Građanin“ i „Građanka“, na ulazu je izložen Napoleonov šešir, a na jednom zidu ispisane su i reči poznatog novinara i političara Kamila Demulena: „Ovde nećete naići na uobičajen dekor, ogledala i pozlaćene statue. Ovo mesto krase uspomene na sve velikane koji su ga posećivali pre vas”.
     

    Prvi kafei u Beču otvoreni su krajem 17. veka, a danas ih ima više od 1.500. Njihovi viđeniji gosti bile su mnoge slavne istorijske ličnosti, kao što su tvorac moderne psihoanalize Sigmund Frojd, slikari Klimt i Kokoška, ali i revolucionar Trocki. Najstariji i najpoznatiji među bečkim kafeima je „Central„, koji danas ima status značajne istorijske znamenitosti ovoga grada.

    Čajdžinica „El Fishawy“ u Kairu postoji već 240 godina. U potrazi za inspiracijom, ovde su redovni gosti bili i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1988. godine Nagib Mahfuz i pesnik Ahmad Rami. Čajdžinica je u potpunosti zadržala duh starih vremena. Na ovom mestu čovek mora da zaboravi na vreme.

    I danas je pravi doživljaj posetiti „Orient bar“ u hotelu „Pera palace“ u Istanbulu i popiti šoljicu prave turske kafe ili čašu omiljenog alkoholnog pića na mestu na kojem su pre vas to isto činile slavne glumice Sara Bernar, Greta Garbo, Za-Za Gabor, strastvena igračica Džozefin Bejker, najpoznatija žena-špijun Mata Hari i pisci Agata Kristi ili Ernest Hemingvej. Hotel je izgrađen 1892. godine i svojim luksuzom odmah je privukao tadašnje pripadnike međunarodnog džet-seta.

     Zahvaljujući slavnom Hemingveju, ali i činjenici da je u baru „El Floridita“ prvi put smućkan popularan koktel „daikiri“, a svega nekoliko ulica dalje, u baru „La Bodegita del medio„, podjednako omiljen „mohito“, ova dva mesta obavezno treba posetiti u Havani. Među slavnima koji su bili česti gosti ovih poznatih barova nalaze i holivudske zvezde Erol Flin, Ava Gardner, Gari Kuper, pevač Nat King Kol, ali i pisci Pablo Neruda i Gabrijel Garsija Markes. Uramljen natpis na jednom zidu „La Bodegite“ i danas privlači ogroman broj turista iz celog sveta. Naime, rečenicu „Moj mohito u La Bodegiti a moj daikiri u El Floriditi“ navodno je napisao lično Hemingvej.

    Ernest Hemingvej je bio redovan gost i bara u jednom od najpoznatijih hotela na svetu, singapurskom „Raffles„. Prijatelji slavnog pisca tvrde da ga u „Long bar“ nije privlačila jednostavna elegancija prostora uređenog u kolonijalnom stilu, nego činjenica da je to mesto čuveno po koktelu, „Singapur sling“, neverovatnoj mešavini džina, šerija, soka od ananasa, limete, nara, koantroa i ko zna čega još. Luksuzni hotel „Raffles“ izgrađen je 1878. godine i godinama je bio mesto okupljanja mnogih pisaca avanturističkog duha. Tokom godina u hotelu su povremeno boravili i u njegov bar zalazili Džozef Konrad, Radjard Kipling, Somerset Mom, Andre Marlo, Oldos Haksli i, naravno, Ernest Hemingvej. Hotel i bar uređeni su u kolonijalnom stilu po uzoru na malezijske kuće iz dvadesetih godina prošlog veka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE