Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počinje potpisivanje ugovora za malinu

    Potpisivanje ugovora sa proizvođačima o otkupu ovogodišnjeg roda maline po ceni od 1,21 evra za kilogram, počeće sutra, u svih 18 udruženja, izjavio je večeras za Tanjug predsednik Unije malinara Srbije Dragiša Terzić.
     
    Na osnovu aranžmana sa austrijskom firmom „CWC Best fud“, obezbeđen je siguran plasman oko 50.000 tona ovog voća po prosečnoj izvoznoj ceni od 1,61 evro. Prema postignutom sporazumu sa austrijskom firmom, 70 odsto postignute cene biće isplaćeno do 1. avgusta, a ostalih 30 odsto do 15.oktobra.
     
    – Ovo je način da unesemo sigurnost među proizvođače maline i razbijemo monopol otkupljivača. Prošle godine nismo imali gotovo nikakvu zaradu, živeli smo u neizvesnosti, a sada ćemo unapred znati otkupnu cenu. Sačuvaćemo našu proizvodnju i zasade maline, i stvoriti uslove da se izborimo za robnu marku, da ovo voće postane srpski izvozni brend – rekao je Terzić.
     
    On je dodao da sada predstoji i posao na potpisivanju ugovora sa uslužnim skladištima u kojima će se zamrzavati i do isporuke krajnjim kupcima čuvati otkupljena malina. Oni koji potom ponude najpovoljnije uslove dobiće status javnih skladišta.

    Terzić je kazao da su srpski malinari sada jedinstveno nastupili na evropskom tržištu i postigli duplo veću cenu od one koju su ponudili domaći otkupljivači. On je izrazio i očekivanje da će, zahvaljujući ovom ugovoru sa austrijskom firmom, na gajenju maline u Srbiji biti zaposleno još 20 do 30.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE