Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvozimo u Nemačku, a uvozimo iz Rusije

    Glavni izvozni partner Srbije u januaru je bila Nemačka, u koju je izvezena roba vredna 92 miliona evra, a glavni uvozni partner Ruska Federacija.
     
    Iz Rusije je uvezena roba za 185,9 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku. U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija sa 80,9 miliona dolara i Rumunija sa 66,9 miliona.
     
    Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Ruske Federacije, bile su Nemačka sa 125,7 miliona dolara i Kina sa 106,4 miliona.
     
    Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.
     
    Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 54 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i gvožđa i čelika.
     
    Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom.
     
    Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu, najveće učešće imali su žitarice i proizvodi od njih sa 65 miliona dolara, obojeni metali – 52 miliona, gvožđe i čelik – 49 miliona, električne mašine i aparati, takođe 49 miliona, i odevni predmeti i pribor za odevanje – 32 miliona.
     
    Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su prirodni gas sa 159 miliona dolara, nafta i naftni derivati – 67 miliona, drumska vozila – 64 miliona, električne mašine i aparati – 55 miliona dolara i električna energija – 51 milion. Oni u ukupnom uvozu učestvuju sa 29,8 odsto.
     
    Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 12 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE