Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TENT ulaže u ekologiju 600 milona evra

    Termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) planira da do kraja 2016. godine uloži oko 600 miliona evra uekološke projekte, kako bi uskladila nivo zagađenja životne sredine sa dozvoljenim standardima Evropske Unije, izjavio je direktor TENT-a Petar Knežević.
     
    Novac će biti uložen u prečišćavanje dimnih gasova, smanjenje azotnih i sumpornih oksida, kontrolu otpadnih voda i sprečavanje razvejavanja pepela sa deponija, naveo je Knežević. On je dodao da je planirano da se završi izgradnja sistema za odsumporavanje na svim termoblokovima u TENT-u, kao i izgradnja sistema za transport i odlaganje pepela i otpadnih voda.
     
    Do sada je za te projekte obezbeđeno oko 300 miliona evra, a isto toliko još treba da bude obezbeđeno, rekao je on i izrazio očekivanje da će ta sredstva žrelativno lako biti pronađena. Knežević je napomenuo da te planove TENT-a treba da potvrde i Upravni odbor Elektroprivrede Srbije i Vlada Srbije.
     
    U okviru tih planova značajna će biti mogućnost većeg korišćenja suvog elektrofilterskog pepela u komercijalne svrhe, kao sirovina u cementnoj industriji, putogradnji i građevinskoj industriji, čime bi se smanjio otpad i uštedeo bi se šljunak, kazao je Knežević. On je naveo da se sada u TENT-u proizvede oko četiri miliona tona pepela godišnje, a trenutno se u cementnoj industriji koristi samo između 100.000 i 200.000 tona.
     
    TENT je, kako je rekao, veliki proizvođač struje, ali pritom se u termoelektranama sagoreva oko 30 miliona tona lignita godišnje i emituje velika količina dimnih gasova i pepala, zbog čega ta termoelektrana veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine. On je podsetio da je za izgradnju sistema za odsumporavanje na TENT-u A obezbeđen japanski kredit od 250 miliona evra, čija realizacija uskoro treba da počne, a TENT je do sada najviše pažnje posvećivao smanjenju emisije pepela, rekonstrukcijom elektrofiltera i ta emisija je smanjena za oko šest puta i svedena na standarde EU.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE