Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uklonjena „rumunska“ prepreka za EU

    Uklonjena poslednja prepreka za kandidaturu. „Sve je rešeno“, rekao Trajan Basesku nakon što je postignut sporazum o poštovanju prava rumunske manjine u Srbiji.
     
    Srbija i Rumunija su postigle sporazum samo nekoliko sati uoči početka samita šefova država i vlada zemalja članica EU u Briselu.
     
    Sporazum o tome potpisali su ambasadorka Srbije pri EU Roksanda Ninčić i njen rumunski kolega Mihnea Motok. Dolazeći na samit u Brisel, rumunski predsednik je odgovarajući na pitanje B92 kratko rekao „sve je rešeno“. Reč je o usaglašenom zapisniku sa poslednje sednice Mešovitog srpsko-rumunskog komiteta, održanog decembra 2011. godine, rekli su izvori agencije Beta iz Brisela. 

    Kako navodi Beta, pozivajući se na diplomatske izvore iz Brisela, time je uklonjena i poslednja prepreka da se Srbiji večeras dodeli status kandidata za članstvo u EU, pošto je upravo zbog Rumunije i njenog insistiranja na garanciji prava manjina rasprava o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji, na nedavno održanom sastanku ministara spoljnih poslova EU, trajala šest sati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE