Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Objavljena Kišova „Enciklopedija mrtvih“

    Nastavljajući objavljivanje Izabranih dela Danila Kiša u sedam knjiga, Izdavačka kuća Arhipelag objavila je Kišovu knjigu novela „Enciklopedija mrtvih“.
     
    „Enciklopedija mrtvih“ prvi put je objavljena 1983. godine u okviru tadašnjeg izdanja Dela Danila Kiša. Prevedena na sve veće svetske jezike, ova knjiga je ostala trajna inspiracija generacijama čitalaca i tumača moderne književnosti. O ovoj Kišovoj knjizi napisana je čitava jedna biblioteka studija i kritičkih tekstova.

    Novele u knjizi „Enciklopedija mrtvih“, kako je sam pisac govorio „u znaku su jedne teme koju bih nazvao metafizičkom; od speva o Gilgamešu, pitanje smrti jedna je od opsesivnih tema literature“.

    Pripovedajući o smrti, Kiš u „Enciklopediji mrtvih“ ovu veliku temu prikazuje u različitim istorijskim, kulturnim, društvenim, saznajnim i ideološkim kontekstima: od gnostičkih legendi do modernih vremena, od legendarnih spavača do svevremene enciklopedije u kojoj se nalaze zapisani životi svih ljudi, od fantaziranja književnika do povesti o Protokolu Sionskih mudraca. Kišova „Enciklopedija mrtvih“ je uzbudljivo tkanje imaginacije i činjenica, drevnih istina i modernih iskustava, pomnih istraživanja i živog, strasnog pripovedanja, istorijskih znanja i njihove ironijske rekonstrukcije, enciklopedijskog pripovedanja i nesvakidašnje jezičko-stilske produkcije.

    „To je knjiga o ljubavi i smrti, i usudio bih se da kažem da se pažljivijim čitanjem može otkriti da su eros i tanatos, kao teme, koje se povlače kroz sve moje knjige, ovde došli do nekog punijeg izraza. Mislim da je to osnovna stvar koju bih mogao reći o značenju Enciklopedije“, rekao je Kiš povodom ove knjige u jednom intervjuu polovinom ’80-ih godina.

    Arhipelag je već prethodno objavio prvi Kišov roman „Mansarda“, knjigu priča „Rani jadi“, Kišove najpoznatije romane „Bašta, pepeo“ i „Peščanik“, kao i početnu knjigu Kišovog novelističkog ciklusa „Grobnica za Borisa Davidoviča“. Arhipelag objavljuje praktično celokupnu prozu Danila Kiša u posebnoj ediciji i u posebnoj opremi.

    Objavljivanjem knjige priča iz zaostavštine „Lauta i ožiljci“, koja je trenutno u štampi, biće zaokruženo Arhipelagovo izdanje Izabranih dela Danila Kiša.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE