Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muškarci češće oboljevaju od raka

    Muškarci češće obolevaju od raka, tvrde američki stručnjaci u svojoj studiji objavljenoj u časopisu „Epidemija kancera, biomarkeri i prevencija“.

    „Muškarci su izloženi većem riziku da umru od većine tipova zloćudnih tumora od žena“, izjavio je Majkl Kuk, vođa istraživačkog tima koji je u proteklih pet godina analizirao 36 različitih tipova raka kod pacijenata različite starosti i pola.

    Rezultati pokazuju da muškarci mnogo češće od žena obolevaju u prvom redu od raka usana (odnos je 5,51:1), potom od raka grla (odnos je 5,37:1), zatim od raka kostiju (4,08:1) pa onda od kancera bešike (3,36:1).

    Ista tendencija je primećena i kod kancera sa najvećim procentom smrtnosti – raka pluća od koga oboli 2,31 muškarac u odnosu na „samo“ jednu ženu.

    Nešto manja razlika u procentu smrtnosti je kod leukemije kod koje je taj odnos 1,42:1.

    Autori ove studije, međutim, napominju da je teško izdvojiti neki poseban razlog zbog čega do toga dolazi. „Ukoliko bismo bili u mogućnosti da izdvojimo glavni faktor koji je odgovoran za razliku između mortaliteta muškaraca i žena onda bismo mogli da preduzmemo preventivne mere koje omogućavaju da se smanji poguban učinak ove bolesti kod oba pola“, podvukao je Kuk.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE