Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Turbina koja crpi energiju iz tajfuna (FOTO)

  Tajfuni većinu asociraju na izuzetno sirovu snagu prirode, koja za sobom ostavlja pustoš, osim možda jednog japanskog inžinjera, koji je razvio turbinu koja bi mogla da iskoristi neverovatnu snagu tih oluja.

  Acuši Šimicu je pronalazač prve izuzetno izdržljive turbine za tajfun, koja može da izdrži veliku silu oluje i njenu snagu da pretvori u korisnu energiju. Prema Šimicuovim proračunima, dovoljno veliko postrojenje turbina moglo bi da iskoristi dovoljno energije da napaja Japan u narednih 50 godina.

  Imajući u vidu da Japan oskudeva u prirodnim resursima, a od nesreće u Fukušimi se suočava i sa energetskim manjkom, takvo rešenje je veoma dobrodošlo.

  „Japan zapravo ima izuzetno veliki potencijal za proizvodnju struje od vetra nego od sunca. Problem je što taj potencijal nije iskorišćen“, objašnjava Šimicu, koji je naveo da je Japan već iskusio šest tajfuna ove godine.

  Inženjer smatra da je Japan ima potencijal da postane energetska supersila na planeti.

  Turbina za tajfun razlikuje se od konvencionalnih turbina na dva važna načina. Oštrice se okreću na višesmernoj pokretljivoj osovini, koja omogućava mašini da preživi nepredvidivu prirodu oluja, a brzina oštrica može da se prilagođava da se ne bi nekontrolisano okretale.

  Testiranje prototipa beleži oko 30 odsto efikasnosti, što je deset odsto manje od uobičajenih turbina. Razlika je što Šimicuove turbine mogu da prežive oluju. Tajfun „Usagi“ je 2013. godine uništio osam i isto toliko uobičajenih turbina oštetio.

  Funkcionalni prototip Šimicuove turbine instaliran je na Okinavi i sada se samo čeka na sledeći tajfun. Još nije jasno gde bi proizvedena energija mogla da se uskladišti.

  Izvor: RTS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE