Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisan kolektivni ugovor u Železari

  Tri reprezentativna sindikata u smederevskoj Železari potpisali su kolektivni ugovor koji reguliše prava i obaveze oko pet hiljada zaposlenih i poslodavca, kineske kompanije HeStil.

  Pored predstavnika Samostalnog, ASNS i Nezavisnog sindikata metalaca, potpis na ugovor je stavio i generalni direktor HeStil Srbija Sihai Song.

  Potpisani kolektivni ugovor je rezultat teških, ali fer pregovora koje su sindikati vodili sa predstavnicima HeStil Srbija više od četrdeset dana.

  „Ovo je prvi put da smo pregovarali sa kineskim menadžmentom, ali krajnji rezultat i sadržina ugovora odražavaju fer odnos i uvažavanje koje smo imali u toku pregovora.“

  Radnici železare mogu biti bezbrižni i naredne tri godine, kolika je njegova važnost, kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca HeStil Srbija.

  Ni sindikalci ni predstavnici poslodavca nisu izneli detalje ugovora, ali kažu da su najavljena investiciona ulaganja koja bi trebalo da garantuju punu uposlenost, sigurnost posla i kvalitetne, održive zarade zaposlenih u Železari.

  Za događanja u Železari zainteresovani su i evropski sindikati (IndustriAll Evropa), koji su indirektno pratili tok pregovaranja.

  Potpisani dokument je, kažu u smederevskoj fabrici, izuzetno važan za buduću poziciju Železare na tržištu EU, jer Evropa traži da u kineskim kompanijama na tlu Starog kontinenta deluju slobodni i demokratski sindikati, i da prava radnika budu ozvaničena ovakvim kolektivnim ugovori.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE