Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Analiza turističke sezone u Evropi: Tri države su bile apsolutni HIT

  Prva „redovna“ turistička sezona nakon pandemije pokazala se uspešnom i rekordnom u svim popularnim mediteranskim državama.

  Tako se izvanrednim rezultatima još od juna hvale u Španiji, Italiji, Grčkoj, Turskoj. I svi su digli svoje cene. Svima je predsezona bila u plusu, što pokazuje da će se sve više putovati u nešto „hladnijim“ mesecima, kada su i cene niže.

  Mnogi turoperatori su već produžili svoje letove do sredine novembra prema omiljenim mediteranskim destinacijama jer su temperature i dalje visoke. No, teško je trenutno na temelju dostupnih podataka utvrditi gdje je na Mediteranu špic sezone bio najuspješniji.

  Turistička sezona (Unsplash)

  Svi izveštavaju da su hit ove sezone bili Grčka, Španija i Italija, i to usprkos toplotnim talasima, šumskim požarima na grčkom ostrvu Rodos, suši i redukciji vode.

  Španija oborila rekorde

  Španija je tako prvi put u julu primila ukupno 10,01 miliona posetilaca, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku (INE). To je porast od 11,4 posto u poređenju sa istim razdobljem 2022., a u poređenju s pretkorona godinom 2019. to je porast od 2,6 posto. Prema podacima INE-a, tokom prvih sedam meseci ove godine Španija je imala 47,6 miliona dolazaka, što je povećanje od 20,9 posto u poređenju s prošlom godinom.

  U isto vreme, ukupni prihodi od turizma dosegli su 59.864 miliona evra, što je rast od 25,3 posto u poređenju sa lani, te 14,7 posto u poređenju sa 2019. godinom. Dalji podaci INE-a takođe pokazuju da je u julu 2023. prosečni izdatak po turisti u Španiji dosegao 1.367 evra, što predstavlja značajan godišnji porast od 4,4 posto.

  U Španiju je ove godine najviše putovalo Britanaca, njih čak dva miliona, što je sedam posto više nego lani u julu. Slede ih Francuzi i Nemci. Francuska je imala 1,6 miliona turista, što je godišnji porast od 11 posto, dok je Nemačka zabeležila više od milion posetilaca, što predstavlja povećanje od 4,8 posto.

  Malaga, Španija, turistička sezona (Unsplash)

  No, iako će španski turizam oboriti rekorde, zbog skupljih putovanja, Španci su ostali bez dobrog dela domaćih gostiju kojima je letovanje u vlastitoj zemlji postalo preskupo. Prema podacima INE, cene soba u hotelima na Costa del Sol porasle su za 33 posto u odnosu na 2019.

  Poskupeli su i automobili za iznajmljivanje, avionske karte, restorani i barovi na plaži te paket-aranžmani. Baš zbog toga mnoge će porodice nakon ovog leta razmisliti o tome hoće li tako skupo letovanje u Španiji priuštiti i iduće godine kada se pojave jeftinije ponude u Grčkoj, Turskoj, Egiptu, Hrvatskoj ili Maroku, pišu nemački mediji. A ovakvi su rekordi pogubni i za špansko snabdevanje vodom. Već ove godine imali su redukciju vode u nekim mestima.

  Odlična godina i za Grčku, uprkos nepogodama

  Ovo će biti i sjajna turistička godina za Grčku, a veruju da bi mogli da nadmaše 2019. kada su primili oko 33 miliona gostiju i imali prihod od turizma veći od 18 milijardi evra. Različite studije ukazuju da bi ovi rezultati mogli biti prevaziđeni, kao što su podaci Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja Eurocontrol.

  Tako je broj dolazaka i odlazaka u drugoj nedelji avgusta bio za 9 odsto veći u odnosu na uporednu nedelju 2019. godine. Nacionalna banka Grčke navodi da je u predsezoni bilo čak 10 odsto više dolazaka nego u istom periodu 2019. godine. Analitičari te banke za tekuću godinu predviđaju pet odsto povećanja broja gostiju u odnosu na rekordnu 2019. i potrošnju do 21 milijardu evra, piše hrvatski Jutarnji list.

  Isto tako, aktuelni podaci Fraporta, operatera aerodroma u Frankfurtu koji je povezan sa 14 grčkih regionalnih aerodroma, potvrđuju da je broj putnika na ovim aerodromima od januara do jula 2023. godine bio 10,5 odsto veći nego u prvih sedam meseci rekorda 2019. godine., sa skoro 18 miliona gostiju.

  Grčka, Mikonos

  Grčka Mikonos, turistička sezona (Pixabay)

  Inače, dva glavna turistička tržišta za Grčku – Nemačka i SAD – već su premašila nivoe od pre pandemije. I dok se Grci raduju velikom broju turista, strahuju od klimatskih promena i sve većeg broja požara. Tako je zbog ogromnog požara na Rodosu u julu 20.000 turista evakuisano u roku od nekoliko sati. Zbog toga turistički stručnjaci Narodne banke Grčke ističu da će doći do „reorganizacije turističke mape” i da će se smanjiti zavisnost od sezone jer će neki gosti izbegavati jul i avgust i umesto toga dolaziti u Grčku u pred i postsezoni kada su hoteli i pansioni jeftiniji i kada je gužva manja.

  U Turskoj razočarani sezonom

  U Turskoj su istovremeno zadovoljni, ali i razočarani sezonom jer su posle dobre 2022. očekivali više. Kako su zbog veoma visoke inflacije, veće tražnje i troškova, posebno energenata, prilično podigli cene, strahuju da bi to moglo da utiče na sledeću sezonu. Jer Turska, koja je bila sinonim za evropske potrošače po niskoj ceni, odnosno jeftinijim paket aranžmanima, to više nije.

  Broj turista koji su posetili Tursku u prvoj polovini ove godine povećan je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine i dostigao 22,9 miliona. Prihodi od sektora turizma dostigli su 21,7 milijardi dolara u prvih šest meseci 2023. godine, što je povećanje od 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  U julu je, međutim, broj stranih putnika povećan za 7,3% na godišnjem nivou na 7,1 milion. U julu je najviše nemačkih turista došlo u Tursku, njih 941 hiljada, a slede Rusi, Britanci, Poljaci i Bugari. A plan njihove vlade je da ove godine dostigne 60 miliona stranih dolazaka i prihod od turizma od 56 milijardi dolara, u šta sumnjaju mnogi u turističkoj industriji.

  stan u Turskoj

  Turska, Antalija, turistička sezona (Pixabay)

  Jer uprkos ovim optimističnim brojkama, popunjenost hotela više kategorije je ispod očekivanja. Na rane rezervacije uticao je razorni zemljotres u zimu ove godine u toj zemlji, a sa inflacijom u Turskoj koja se približava skoro 50 odsto godišnje, cene hotela su porasle u evrima i dolarima.

  Prema provajderu servisa podataka STR Global, dnevna cena hotelskih soba u Antaliji porasla je za 37,4 odsto na godišnjem nivou na prosečnih 110 evra, a u Istanbulu je čak 138 evra. Posebno žale zbog ruskih gostiju kojima je Egipat sada povoljniji. Udruženje turskih turoperatora upozorava na visoke cene i da će one u velikoj meri uticati na rezervacije sledeće godine.

  Italijani očekuju rekordnu sezonu

  Italija se, pak, može pohvaliti podacima od maja, kada je broj dolazaka međunarodnih turista porastao za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Tog meseca, broj dolazaka u zemlju iznosio je otprilike 7,7 miliona, u odnosu na 6,7 miliona u maju 2022. godine, ali je ostao ispod cifre prijavljene u maju 2019, pre pandemije koronavirusa.

  Na italijanske aerodrome u avgustu je stiglo 702.500 putnika, što je povećanje od 1,1 odsto u poređenju sa 694.800 u avgustu 2022. godine, prema ENIT, italijanskoj nacionalnoj turističkoj organizaciji, koja očekuje rekordnu sezonu.

   

  Izvor: BIZLife/Jutarnji list

  Foto: Pixabay/Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE