Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Walmart kriv za gašenje 400.000 radnih mesta

    Najveći trgovački lanac, Walmart, uvozom robe iz Kine doveo je do gubitka 400.000 radnih mesta u Sjedinjenim Američkim Državama između 2001. i 2013. godine, i doprineo rastu trgovinskog deficita sa Kinom, procenjuje američka neprofitabilna organizacija EPI.   

    Walmart je u tom periodu doprineo rastu trgovinskog deficita SAD s Kinom sa 15,3 odsto, procenjuje se u izveštaju Ekonomsko-političkog instituta (EPI). Američki trgovinski deficit s Kinom povećan je tokom 12 godina, gotovo četiri puta, na 324,2 milijarde dolara.

    "Walmart je doprineo nepoštovanju radnih prava u Kini i povredi međunarodnih trgovačkih normi, pružajući sveobuhvatni kanal za distribuciju veštačkog, jeftinog i subvencionisanog kineskog izvoza u SAD, tvrdi EPI.

    S druge strane, Walmart odgovara kako je analiza EPI instituta prepuna manjkavosti, kao i da je povećao broj radnih mesta kroz proširenje svog poslovanja u području snabdevanja, logistike i distribucije.

    Walmart takođe navodi izveštaj Boston Consulting Group gde piše kako će taj trgovački lanac, na osnovu proizvodnih inicijativa, posredno kreirati približno milion novih radnih mesta u SAD do 2023. godine, uključujući i direktno povećanje broja novih radnih mesta do 250.000.

    EPI, s druge strane, ističe kako će rastući američki deficit i sve veći Walmartov uvoz verovatno ugasiti mnogo više poslova nego što će ih ta kompanija pokrenuti u SAD tokom sledeće decenije.

    Walmart je 2013. najavio da će do 2023. od američkih proizvođača kupiti robu u vrednosti 50 milijardi dolara. Prvobitni cilj je kasnije podignut na 250 milijardi dolara, nakon pritiska sindikata i ostalih kritičara koji su isticali da Walmartova politika niskih cena "potkopava" američko tržište rada. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE