Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `MSK će donositi milione, a investitori će nagrnuti`

    Posle četiri godine pauze Metanolsko-sirćetni kompleks obnovio je rad, a prema rečima premijera Aleksandra Vučića, kombinat će donositi prihode od više desetina miliona evra.

    Među najvažnijim rezultatima ovonedeljne posete srpske delegacije Moskvi jeste niža cena gasa za pančevačku Azotaru i kikindski MSK, koji proizvodi metanol i sirćetnu kiselinu, a osnovna sirovina je gas.

    Premijer Vučić se u Moskvi dogovorio o nižoj ceni gasa, navodeći da ta fabrika ne može da bude profitabilna ako nema nižu cenu gasa. Vučić, koji je i prisustvovao obnavljanju proizvodnje, rekao je da će MSK donositi 0,3 odsto BDP i prihode od više desetina miliona evra.

    Izrazio je žaljenje jer MSK niće dobijati gas po ceni od 40 dolara po hiljadu kubnih metara. "Kod vas je granica rentabilnosti 220 dolara. Pokušaćemo da dobijemo cenu između 200 i 210 dolara, kako biste mogli da zarađujete i postanete jedan od naših najvećih izvoznika", naglasio je Vučić.

    Premijer ističe da je razgovore o potencijalnim strateškim partnerima za MSK vodio prilikom nedavne posete Rusiji, a da su interesovanje pokazale i kompanije iz Azerbejdžana.

    "Ima više zainteresovanih za MSK, ali svi oni su hteli prvo da vide da fabrika radi. Ako to pokažemo, svi će nagrnuti", rekao je Vučić.

    Ovo je vrhunska fabrika, prerađuje 100 odsto sirovina gasa, i ako smo u stanju da obezbedimo dobru cenu gasa, onda ne moramo da žurimo s traženjem partnera i nema straha za fabriku", rekao je Vučić.

    Premijer je pomenuo i da ponovo radi Azotara, čime je hemijski kompleks posle mnogo godina proradio punom snagom i dodao da je Vlada dala 600 miliona evra i da ne žale jer će se to vratiti mnogostruko.

    Vršilac dužnosti direktora MSK Mirko Latinović kaže da će u narednih godinu dana MSK proizvoditi 129.000 tona metanola i 92.000 tone sirćetne kiseline, od čega će više od 90 odsto biti za izvoz, usled čega se očekuje devizni priliv od 85 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE