Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Perfekcionisti su među nama

    TEKST: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Da li ste ikada upoznali ili radili sa osobom koja je kontrol frik, mikromenadžer, radoholičar i slično? Onda je vrlo moguće da ste imali bliski susret treće vrste sa perfekcionistom…

    Perfekcionisti su preokupirani detaljima, listama i pravilima toliko da na kraju izgube veliku sliku i poentu zašto su započeli određeni posao. Kao što ste i sami iskusili, perfekcionisti postavljaju nemoguće zahteve i nerealistično visoke standarde kako sebi, tako i drugima.

    Vrsta Perfectionious controlus freakus

    Perfekcionisti često ne rezonuju kako njihovo ponašanje utiče na druge i zanemaruju činjenicu da posledice nepoštovanja rokova (jer projekat nije bio savršen) mogu uticati na gubitak reputacije, trošenje više budžeta nego što je planirano i slično. Teško delegiraju obaveze, a kada to i urade, ponašaju se kao mikromenadžeri i konstantno nadgledaju i ispravljaju rad drugih.

    Opsesija savršenstvom čini ovu vrstu ljudi nezadovoljnim poslom koji su uradili, nesrećnim i nervoznim.

    Kako perfekcionisti utiču na tim

    Iako obično urade odličan posao, perfekcionisti negativno utiču na tim, jer njihova prefokusiranost na detalje i to da posao nikada nije dovoljno dobar, mogu dovesti članove tima do ludila. Ne samo što sebi nameću visoke standarde, perfekcionisti neprestano kritikuju i druge oko sebe, što utiče na umanjenje samopouzdanja i efektivnosti članova tima.

    Kako da se izborite sa perfekcionistom?

    • Pokušajte da iskomunicirate koji su vam ciljevi i prioriteti, da detalji jesu deo cele slike, ali da često nisu od životne važnosti. Tako, na primer, ako vam nadređeni ili kolega perfekcionista neprestano ispravlja sitne pravopisne greške, zahvalite se što su vam ispravili pravopis i zamolite ih da sada pregledaju vašu prezentaciju što se tiče celokupnog utiska i kvaliteta sadržaja.

    • Ako kritike utiču na vaše raspoloženje i samopouzdanje, setite se da su perfekcionisti oni koji imaju problem, a ne vi.

    • Ako želite ili ste primorani da zadržite posao, najbolje je da van radnog mesta svoje frustracije podelite sa koučem koji će vam pomoći kako da se izborite sa perfekcionistom u vašoj konkretnoj situaciji.

    Istraživanja su pokazala da je perfekcionizam povezan sa odlaganjem obaveza, depresijom, anksioznošću, stresom i niskim samopouzdanjem. Zato probajte da perfekcionisti u vašem timu pomognete da razvije samosvest o tome kako njegovo ponašanje utiče na njegovo zdravlje i na druge u njegovom okruženju, dajte mu pažljiv feedback i pomozite mu da nauči iz svojih grešaka.

    Koja su vaša iskustva i saveti pri suočavanju sa perfekcionistima?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE