Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Falsifikuju srpske papire da bi izvozili u Rusiju

    Evropljani kopiraju naša fitosanitarna dokumenta da bi Rusima prodavali voće. Od 33 sertifikata koji su provereni u Moskvi, samo je jedan originalan.

    Rusi nisu zaustavili uvoz srpskih jabuka, već onih koje mešetari pomoću lažnih sertifikata Srbije, uvoze iz Poljske, pišu Novosti.

    To je potvrdio Sergej Dankvert, rukovodilac Rosseljhoznadzora, službe za kontrolu hrane, posle informacija koje su se pojavile u javnosti da je zabranjen uvoz jabuka iz Srbije.

    Prema njegovim rečima, nisu sporne srpske jabuke, nego sertifikati za voće za koje se sumnja da su stigle iz Poljske ili drugih evropskih zemalja koje su pod ruskim embargom.

    Jabuke koje se deklarišu kao srpske neće se moći prevoziti na skladišta dok se ne proveri imaju li originalan srpski fitosanitarni sertifikat, što će se obavljati elektronski i telefonom, objasnio je Dankvert.

    U Evropi su organizovali masovnu proizvodnju falsifikovanih dokumenata kojima se plasira njihova roba. Od 33 sertifikata "srpskih" jabuka koje smo proveravali samo je jedan originalan.

    Dakle u Moskvi nisu optužili Srbe da se oni bave pravljenjem lažnih sertifikata nego one zemlje koje su pod embargom. Srpske jabuke će i dalje ići u Rusiju, ali će kontrola biti stroža.

    Neosporno je da je Srbiji u interesu da i sama pooštri kontrolu zbog toga da sačuva ugled pouzdanog partnera. U saradnji sa Rusijom mogao bi se otkriti lanac falsifikatora srpskih sertifikata, koji svoje "alke" ima i u Rusiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE