Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi nisu raspoloženi za koncesiju

    Još nije postignut dogovor sa kineskim kompanijama o koncesiji za autoput na Koridoru 11, izjavila je ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

    "Mi želimo da damo koncesiju, ali razmatramo dodatne uslove koje kineska strana traži i šta mi od toga možemo da ispunimo, a da svakako, to ne bude davanje garancija za protok saobraćaja, niti dodatni novac", rekla je Mihajlović nakon sastanka sa predstavnicima građevinskih kompanija.

    Ministarka je rekla da se razgovara sa obe kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group i China Road and Bridge Corporation, koje su inicijalno pokazale interesovanje i kvalifikovale se za koncesiju.

    "Nije jednostavno, naročito sa kineske strane, koja nije baš raspoložena da radi kroz koncesiju. Ovo bi bilo prvi put i onda su ti razgovri vrlo teški", rekla je Mihajlovićeva i dodala da se razgovara poslednjih mesec i po.

    Ministarka je rekla i da bi pitanje finansiranja izgradnje moglo da se reši uzimanjem kredita, ali da to nije cilj Srbije.

    Kineske kompanije nisu poslale ponude na poziv za koncesiju za izgradnju dela autoputa od Beograda do Požege, ali su nastavile razgovore sa Ministarstvom o realizaciji tog projekta.

    Predmet koncesije su izgradnja i održavanje dela deonice autoputa kod Beograda, dužine 17,6 kilometara od Surčina do Obrenovca i deonice od 30,9 kilometara između Preljine i Požege, kao i upravljanje, održavanje i korišćenje deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra.

    Autoput Beograd-Požega, deo je saobraćajnice koja bi trebalo da poveže Srbiju sa Crnom Gorom (Beograd-južni Jadran) i Rumunijom (do Temišvara).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE