Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EPS `minirao` domaće firme

    Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije saopštio je da je Elektroprivreda Srbije uslovima tendera za nabavku brojila onemogućila domaća preduzeća da budu ponuđači, samostalno ili u konzorcijumu.

    Prema oceni Saveta, uslovi tendera su "protivni interesima društva i principima Evropske banke za za obnovu i razvoj (EBRD)", koja je jedan od kreditira nabavke brojila.

    Savet je dostavio 27. aprila 2015. godine Vladi i Ministarstvu energetike Izveštaj o nabavci IT i merne infrastrukture uređaja i instalacija, koji je urađen na osnovu predstavke građana u kojoj je istaknuto da je EPS uslovima te nabavke ograničila konkurenciju i onemogućila učešće domaćim proizvođačima.

    Kako je podsetio Savet, za nabavka brojila obezbeđeni su krediti EBRD i Evropske investicione banke (EIB) u ukupnom iznosu od 80 miliona evra i te banke su tražile da EPS odredi šta kupuje i pod kojim uslovima.

    Savet je u izveštaju ukazao da su netačni navodi EPS da EBRD u postupku pojašnjenja, koje EPS izdaje u okviru tenderske procedure, diktira uslove tendera.

    Kako je saopšteno, predstavnici EIB su Savetu kazali da banke-kreditori vrše verifikaciju tenderskih uslova koje je odredio EPS, a u odgovoru EBRD Savetu navedeno je da je "tendersku proceduru sproveo EPS u skladu sa pravilima EBRD, a da je na klijentu da odredi uslove tendera, koje EBRD može da revidira ili da ih prihvati".

    "EPS je definisao više kvalifikatornih uslova u tenderskoj dokumentaciji koji bitno ograničavaju konkurenciju i koncentrišu nabavku na jednog isporučioca", ističe se u saopštenju Saveta.

    Dodaje se da, "pored kvalifikacionih kriterijuma koje je EPS odredio i sam koncept nabavke, na osnovu koga je urađena Studija izvodljivosti, ima bitne nedostatke koji se direktno odražavaju na tehničku opravdanost rešenja i ekonomsku isplativost".

    Savet je pozvao nadležne organe da preispitaju da li je EPS "definišući kriterijume za tender omogućio stranim ponuđačima da pobede na tenderu, eliminišući domaće proizvođače, a zatim i da u budućnosti odrade zamenu tri milionabrojila za 700 miliona evra".

    Na tender EPS za nabavku mernih sistema i brojila sa daljinskim očitavanjem, objavljen 15. decembra prošle godine, stigle su četiri ponude. Kako je saopštio EPS, radi se o ponudama renomiranih evropskih kompanija, a od toga tri uz učešće domaćih kompanija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE