Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sumnjiv `dil` Amazona i Luksemburga

    Evropska komisija planira da pokrene istragu protiv Amazona zbog sumnji da je Luksemburg dopustio toj tehnološkoj kompaniji nezakonito korišćenje državnih subvencija za njeno poslovanje u Evropi gotovo 10 godina.

    Istraga se odnosi na povoljnije uslove koje je dobio Amazon.com prema poreskom zakonu iz 2003. godine, a kojim su poreskii troškovi kompanije smanjeni na manje od jedan odsto prihoda u Evropi, objavio je Financial Times, pozivajući se na izvore upoznate sa slučajem.

    Komisija tvrdi da je Luksemburg dopustio Amazonu da neprimereno alocira dobitke unutar svoje korporativne strukture, na način koji nije u skladu sa standardima pri transakcijama između korporacijskih podružnica. To je omogućilo kompaniji da smanji svoj poreski trošak na selektivnoj osnovi, piše FT.

    Ako optužbe budu dokazane, Komisija može da uputi zahtev Luksemburgu da od Amazona potražuje vraćanje državnih subvencija.

    Prošle nedelje EU je optužila i Irsku da je američkom informatičkom gigantu Appleu omogućila nepropisnu državnu pomoć poreskim aranžmanima koji su mu omogućili da uštedi desetine milijardi dolara poreskih obaveza.

    EK je u junu objavila da istražuje predstavljaju li povoljni poreski aranžmani u Irskoj, Holandiji i Luksemburgu nepropisnu državnu pomoć kojom se nastoje privući multinacionalne kompanije radi ulaganja i otvaranja novih radnih mesta.

    Holandija je privukla pažnju slučajem Starbucks, a Luksemburg rešenjem za Fiat Finance and Trade. Prema evropskim propisima o tržištu, ako se utvrdi da je vlada odobrila kompaniji nepropisnu državnu pomoć, mora zatražiti njen povrat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE