RECEPT NEDELJE: Savršene špargle
SAVRŠENI RECEPT ZA ŠPARGLE – preporuka Dušana Todića, šefa kuhinje restorana SQAURE NINE
Špargle sa holandez sosom, poslužene sa penom od limuna i snegom od parmezana
Špargle sa holandez sosom
Najukusniji deo špargle i ujedno onaj koji je najpuniji vitamina je njihova krunica. Najlakši način da odredite koji je to deo jeste da pronađete zglob špargle. To je presek između ukusnog dela špargle i celuloznog dela. Špargle dobro oprati i iseći tako da vam ovi najbolji delovi ostanu za serviranje. Kuvati u dobro posoljenoj, ključaloj, vodi, u zavisnosti od veličine, ali ne duže od 1,5 minut.
Preliti sa malo holandez sosa i snegom od parmezana, pored servirati penu od limuna.
Pena od limuna
250 ml soka od limuna
750 ml vode
5 gr sojinog lecitina
Lagano, dodajući jedan po jedan sastojak, umešati vodu, sok od limuna i lecitin. Kada se svi sastojci sjedine, uz pomoć ručnog blendera emulzifikovati sve, odnosno napraviti penu.
Sneg od parmezana
1/4 list zelatina
500ml vode
250g sveže rendanog parmezana
1 kašičica soli
Biber – dodati po ukusu
20ml limunovog soka
Vodu zagrejati do tačke ključanja. U među vremenu potopiti želatin u hladnu vodu da se opusti 5 min. U kipuću vodu dodati parmezan, so, biber i želatini to sve izblendati /ispasirati. Dalje začiniti po sopstvenom ukusu. Napuniti u čaše za zamrzavanje. Kada vam je potreban, izvaditi iz zamrzivača i izrendati potrebnu količinu.
Foto: Marko Rupena