Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako je Stanley Kubricku jedna fotografija promenila život

    Stanley Kubrick je čuveni američki reditelj iza koga su ostali neki od najlegendarnijih filmova u istoriji ’sedme umetnosti’. ’Paklena pomorandža’, ’Odiseja u svemiru 2001.’, ’Isijavanje’, ’Širom zatvorenih očiju’ samo su neki od njih, a malo ljudi zna da je njegova karijera započela jednom fotografijom.

    Bilo je to u aprilu 1945. godine, dan nakon smrti američkog predsednika Franklina Roosevelta. Na putu do škole tada 16-godišnji Stanley Kubrick prolazio je pored jednog kioska s novinama. Za oko mu je zapao prodavac, starac koji podbočene glave deprimirano gleda u novinske naslove, još friške od štamparske boje, na kojima je velikim slovima bilo ispisano “Roosevelt Dead!”. Na starčevom licu jasno se ocrtava seta, ali i strah od budućnosti, osećaj tipičan za posleratnu Ameriku. Kubrick je zastao, iz torbe izvadio fotoaparat od kojeg se nikada nije odvajao, snimio je starca i, umesto da ode u školu, vratio se kući, razvio fotografiju i otišao pravo u časopis Look koji mu je fotografiju otkupio za 25 dolara i objavio je dva i po meseca kasnije. Ta fotografija mladom je Stanleyju, pokazaće se kasnije, promenila život.

    Nakon što mu je Look otkupio fotografiju, Kubricku su ponudili da kod njih odradi praksu, a kada je završio školu, dobio je i stalno radno mesto. U nepunih pet godina, koliko je proveo u redakciji časopisa, snimio je 27 hiljada fotografija, od kojih je hiljadu objavljeno u više od 300 fotoreportaža koje su se protezale preko nekoliko stranica. Dvadeset tih fotoreportaža predstavljeno je na opsežnoj izložbi “Eyes Wide Open” otvorenoj prošle nedelje u bečkom Kunstforumu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE