Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ratari mogu da toče i gasno ulje 01

    Osim evro dizela koji mogu kupiti na svim benzinskih stanicama za predstojeće poljoprivredne radove, ratari mogu bez problema natočiti i gasno ulje 01, potvrdili su juče u Ministarstvu poljoprivrede, ističući da nije potrebno čekati bilo kakav pravilnik da bi prodaja ovog goriva startovala, kako je pre par dana objasnio NIS.

    Iz resornog ministarstva je pojašnjeno da ne postoji nikakva smetnja da poljoprivrednici kupuju regresirano gorivo i pre objavljivanja Pravilnika o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo.

    Pravilnik o uslovima, načinu i obrascu zahteva za ostvarivanje prava na regres za gorivo definiše da kao dokaz za kupljeno gorivo, registrovana poljoprivredna gazdinstva prilažu račune od 1. januara 2014. do kasne jeseni, pa ne postoji smetnja da se na bilo kojoj pumpi u Srbiji prodaja naftnih derivata poljoprivrednicima vezuje za rok njegovog objavljivanja.

    Svako registrovano gazdinstvo dobiće 3.000 dinara po hektaru za kupovinu dizel goriva i 3.000 dinara za kupovinu mineralnog đubriva, a kako je navelo Ministarstvo poljoprivrede.

    Razlika između pumpi koje toče regresirano gorivo je ta što je NIS koji je prethodnih godina imao pravo da odlukom države jedini na svojim pumpama toči regresirani dizel, ovog puta je dao popust za poljoprivrednike od pet dinara po litru prilikom kupovine evro dizela na svim svojim benzinskim stanicama.

    Reč je o najbrojnijoj i najrasprostranjenijoj mreži u Srbiji sa više 330 benzinskih stanica koje posluju pod brendom NIS-a i Gasproma, objašnjavaju u ovoj kompaniji.

    Svi poljoprivrednici, fizička lica, preduzetnici ili pravna lica koja su registrovani kao poljoprivredna domaćinstva ili gazdinstva, mogu da kupuju gorivo po ovoj sniženoj ceni.

    Potrebno je da imaju aktivnu NIS-ovu karticu za poljoprivrednike čije je izdavanje besplatno. Trenutno više od 60.000 poljoprivrednika koristi ovu karticu koja se aktivira kupovinom na svim benzinskim stanicama.

    Upitan da li će i svi ostali ponuditi nižu cenu za oko pet dinara prometnici ističu da će to zavisiti od toga da li vlasnici pumpe imaju računicu da ga prodaju po nižoj ceni ili ne.

    Ovaj dizel će kupovati po ceni od oko 153 dinara, koliko košta na većini pumpi, pa će kada prikupe dovoljno fiskalnih računa podneti trezoru zahtev da im se refundiraju troškovi, odnosno da im se vrati oko 50 dinara po litru, jer je reč o regresiranoj robi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE