Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomija u senci izbornih obećanja

    Nijedno obećanje političara dato na ekonomskom forumu koji se tradicionalno održava već dve decenije na Kopaoniku nije ispunjeno. Ovogodišnji skup ekonomske, biznis i političke elite, 21. po redu srpski Davos, koji počinje sutra, 4. marta, i traje do 6. marta, a odvijaće se pod sloganom “Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja”, teško da će dati drugačiji rezultat, piše Blic.

    Ako se pogleda spisak učesnika, pre svega političara, jasno je da će se ovaj skup teško odbraniti od pretvaranja u poligon za izborne poruke, pogotovo što su izbori deset dana posle samita.

    Privrednici su na Kopaoniku 2009. ubeđivali vlast da je i u Srbiju stigla svetska ekonomska kriza, a oni su to negirali. Godinu dana kasnije, ministri finansija i ekonomije Diana Dragutinović i Mlađan Dinkić imali su potpuno drugačije viđenje izlaska iz krize. Godine 2011. skup je pao u senku rekonstrukcije vlade i izbacivanja Dinkića iz nje. Te godine zabeležena je rekordna inflacija.

    Prošle godine privrednici su od foruma očekvali da otvori dijalog između poslovne zajednice i vlade o tome kako da se poboljša klima za poslovanje u zemlji i za dolazak stranih direktnih investicija. Pred početak ovogodišnjeg 'srpskog Davosa' organizatori su ukazali da posle 24 godine od početka tranzicije bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji je za 30 odsto manji nego u periodu pre tranzicije, a usled globalne ekonomske krize, Srbija je tokom prethodnih pet i po godina izgubila tri odsto svog BDP-a.

    Najavljeno je da će ove godine na Kopaonik biznis forumu biti više od 500 učesnika, među kojima su i premijer Srbije Ivica Dačić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i ministri finansija, energetike, regionalnog razvoja i poljoprivrede Lazar Krstić, Zorana Mihajlović, Igor Mirović i Dragan Glamočić.

    Predsednik Udruženja korporativnih direktora i selektor Biznis foruma Dragan Đuričin rekao je da će skup na Kopaoniku pokušati da ukaže na koji način Srbija može da ubrza reforme i time se približi EU koja se menja.

    "Nova Vlada Srbije morala bi da krene s radikalnim reformama sistema, i to na platformi reindustrijalizacije, odnosno ne na bazi stranih direktnih investicija, već na osnovu sopstvenih investicija", kazao je Đuričin.

    Prioritetni sektori za Srbiju su, po njegovim rečima, energetika, prehrambena industrija, poljoprivreda i infrastruktura.

    Đuričin je kazao da će nova vlada u prva tri do šest meseci morati da sprovede finansijsku konsolidaciju.

    Ocenio je i da je nakon konačnog početka pregovora sa Evropskom unijom, za Srbiju važno da uspostavi sistem koji je kompatibilan sa onim u Uniji.

    "To je naročito važno kada je u pitanju monetarni i fiskalni sistem i kada su u pitanju tehnološke platforme, naročiti kroz industrijske politike EU koja ima 38 takozvanih tehnološkoh platformi kojima pokušava da se suprotstavi rastu konkurencije iz Azije", kazao je Đuričin.
     

    Šta su sve poručivali

    Ivica Dačić, premijer: „Do kraja godine usvojićemo izmene ili novi zakon o radu”.

    Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS: „Neću dati dinar“ (2013).

    Mirko Cvetković, tadašnji premijer: „Vidim svetlu budućnost“ (2012).

    Mlađan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije: “Treba povećati plate i podići kupovnu moć“ (2010).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE