Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poslaničko mesto vredno je milion dinara

    Samo jedno osvojeno poslaničko mesto u parlamentu partiji mesečno može da donese prihod od 350.000 do milion dinara, pišu današnje Novosti.

    Koliko će se slivati na stranački konto najviše zavisi od toga u kom aranžmanu nastupaju – kao ’solisti’ ili deo saveza.

    Otkad je promenjena formula za obračun, Ministarstvo finansija sledovanje obračunava za celu listu bez obzira na to koliko je na njoj partija ili udruženja.

    Iznos za svakog člana saveza zavisi od dogovora partnera i procenata određenih koalicionim sporazumom. Upravo zato partije s jednim poslanikom sada imaju uplate koje se razlikuju i po tri puta.

    Uz to nova računica kao osnovicu za obračun uvela je i broj osvojenih glasova, a ne samo mandata.

    A, da bi se sprečilo da najveći "skinu sav kajmak", više se "boduju" glasovi do pet odsto, nego oni koji se preliju preko cenzusa.

    To pogoduje strankama koje su oko cenzusa, ali i partijama nacionalnih manjina. Teoretski, najviše bi vredeli glasovi stranke koja bi parlament ušla s tačno pet odsto, objasnio je Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija za Novosti.

    U ovom trenutku čak 25 partija, koje imaju svoje predstavnike, svakog meseca podele više od 100 miliona dinara, a oko 1,2 milijarde dinara namenjeno je finansiranju redovnog rada stranaka u ovoj godini.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE