Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opasnost od jaza između bogatih i siromašnih

    Jaz između bogatih i siromašnih će najverovatnije biti najveća opasnost za svetsku ekonomiju narednih godina, upozorava Svetski ekonomski forum u godišnjoj proceni rizika uoči redovnog skupa političkih i poslovnih lidera u Davosu.

    Forum navodi da nejednakost u prihodima posle svetske finansijske krize predstavlja "najverovaniji rizik koji će izazvati svetske posledice u sledećoj deceniji".

    "Izgubljena generacija" mladih bi mogla da omete oporavak i podstakne socijalna previranja, pošto se generacije sazrele u prvoj deceniji 21. veka suočavaju s nezaposlenošću i neizvesnošću, što može otežati njihovo nastojanje da izgrade svoju budućnost, navodi se u studiji "Globalni rizici 2013" u kojoj su sakupljeni doprinosi 700 stučnjakca iz celog sveta.

    Iako podaci ukazuju na oporavak svetske privrede, pre svega u SAD i Evropskoj uniji, cena globalne finansijske krize neće nestati preko noći.

    U velikom broju zemalja, posebno onih koje su na bile najizloženije evropskoj dužničkoj krizi, nezaposlenost među mladima je ogromna, Grčka i Španija beleže skoro 60 odsto nezaposlenosti među ljudima mlađima od 25 godina.

    Pored toga što nezaposlenost među mladima utiče na primanja domaćinstava i ograničava potrošnju, ona ih takođe lišava mogućnosti da steknu znanja i iskustvo što guši dugoročne potencijale i povećava tenzije u društvu, ali i među generacijama.

    Svetski ekonomski forum u svom izveštaju kao rizike po svetsku privredu navodi i vremenske nepogode, sajber-napade, kao i značajno opadanje kvaliteta i količine dostupne pijaće vode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE