Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Krajem 2014. povoljniji privredni ambijent i rast zapošljavanja

    Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je da će krajem 2014. u Srbiji biti drugačiji privredni ambijent koji će omogućiti rast zapošljavanja.

    – Ja sam optimista i duboko verujem da već krajem 2014. možemo da imamo potpuno drugačiji privredni ambijent, kao posledicu sprovedenih reformi – rekao je Krstić u Beogradu na skupu Američke privredne komore u Srbiji ’Uključi se u promene’.

    On je istakao da je u prvih 100 dana rada rekonstruisane Vlade Srbije započeta izrada svih sistemskih zakona koji će, uz paket konolidacije sa budžetom, omogućiti smanjenje sive ekonomije, restrukturiranje javnih preduzeća i sprečavanje problema sa državnim banakama.

    Preduslov za to su, kako je rekao Krstić, reforme i rast zaposlenosti, kao i donošenje zakona o radu, stečaju i privatizaciji.

    Kako je Saša Radulović, ministar privrede, naglasio, uz nove zakone o radu, izgradnji, stečaju i privatizaciji, Srbija može da gradi dubinske reforme, koje će omogućiti da se od 2015. oseti boljitak. Kako je istakao izmene Zakona o radu mogu da se nađu u Skupštini Srbije u januaru iduće godine.

    Anketa Američke privrede komore pokazala da je 51 odsto članova tog udruženja očekuje da će se naredane dve godine povećati broj zaposlenih i investicije. Kao preduslove za to naveli su reformu zakona o radu, poboljšanje likvidnosti u privredi, makroekonomsku stabilnost i transprentan poreski sistem.

    Oko 35 odsto članova Komore očekuje da će stagnirati, a 14 da će biti manje investicije i zapošljavanje.
    Više od polovine članica Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji očekuje da u naredne dve

    Najveći problem u Srbiji je velika nezaposlenost, odnosno podatak da svaki četvrti građanin nema posao, tj. svaki drugi mlađi čovek, rekla je izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji Maja Piščević.

    Istraživanje je pokazalo da bi se ostvario napredak u tom pogledu, neophodno je sprovesti reformu radnog zakonodavštva, preduzeti mere za povećanje produktivnosti u privredi, stabilizovati makro-ekonomsko okruženje, omogućiti funkcionisanje predvidivog i efikasnog poreskog sistema, smanjiti sivu ekonomiju.

    Predstavnici kompanija takođe smatraju da je važno da i stručnjaci budu osposobljeni i edukovani za potrebe modernog tržišta, pokazalo je istraživanje.

    Kada je u pitanju očekivanje zapošljavanja u naredne dve godine, skoro 52 odsto članica AmChama, reklo je da očekuje povećanje, skoro 35 odsto stagnaciju, a 14,13 odsto – smanjenje.

    Kada su u pitanju reforme koje bi mogle da dovedu do zapošljavanja, predstavnici kompanija koje su učestovale u istraživanju, naveli su da su to uglavnom reforme radnih odnosa, povećanje likvidnosti, stabilizacija makroekonomskog okruženja.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE