Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stop uzgoju GMO u Srbiji

    Stav Ministarstva poljoprivrede je da ne dozvoli gajenje genetski modifikovanih kultura na teritoriji Srbije, kao ni uvoz GMO proizvoda za ljudsku upotrebu, saopšteno je iz ministarstva.

    Promenom aktuelnog Zakona o GMO uveo bi se red na tržište, deklarisali proizvodi, a potrošači bi imali informaciju o tome kakvog su sadržaja namirnice koje kupuju, istakli su u Ministarstvu.

    Kako je navedeno, izmenom važećeg Zakona o GMO, naše zakonodavstvo bi bilo usaglašeno sa zakonodavstvom Evropske unije u ovoj oblasti koje je najrestriktivnije na svetu.

    Zakon o GMO koji je na snazi od 2009. godine nije bezbedan za građane Srbije i mora da se menja, tvrde u Ministarstvu i dodaju da aktuelni Zakon dozvoljava genetsku modifikaciju do 0,9 odsto, što "otvara prostor za ulaz modifikacija koje su čak i eksperimentalne prirode".

    Građanska inicijativa "Srbija bez GMO" i nekoliko udruženja i nevladinih organizacija protestovali su ispred Skupštine grada Beograda i zatražili uvođenje moratorijuma na promet i korišćenje genetski modifikovane hrane u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE